tiistai 24. marraskuuta 2009

Petturin testamentti - Kapitalistisen rahan pesussa


Arvo Poika Tuomisen totaalisin takinkäännös lienee hänen asettumisensa USA:n suurimman ammattijärjestöjen keskusjärjestön, American Federation of Labourin (AFL) salaiseksi asiamieheksi. Tarkemmin sanoen Poika ryhtyi vuoden 1950 alusta toimimaan AFL:n perustaman maailmanlaajuista antikommunistista propagandaa ja urkintaa harjoittavan ”Vapaan Ammattiliittokomitean” (Free Trade Union Committee) FTUC:n agenttina, asemapaikkanaan Tukholma. Komitea toimi laajemman kattojärjestön, ”Ihmisoikeuksien Ammattiliiton (Labor League for Human Rihgts) puitteissa.

Poika Tuomisen ja Jay Lovestonen yhteistyösuhde kiinteytyi vuoden 1950 kuluessa niin läheiseksi ja luottamukselliseksi, että on syytä kysyä jälleen kerran, kenen joukoissa Poika ja Lyyli seisoivat? Poika oli Väinö Tannerin uskollinen lakeija ja toteutti saamansa jatkosodan propagandistin tehtävät ylitehokkaasti. Pojan elinikäinen ystävä Erkki Käpy oli myöskin ”isänmaaton mies”, joka ryhtyi palvelemaan uusia isäntiään jopa tarpeettoman innokkaasti. Käpy ja Poika olivat sukulaissieluja, suurvallan ostamia asiamiehiä ja pelureita. Poika ryhtyi innokkaasti toteuttamaan Jay Lovestonen toivomuksia, jotka muuttuivat pian ohjeiksi. Poika ryhtyi pesemään poliittista rahaa Hjalmar Propocen avustamana. Hän välitti luultavasti kymmeniä tuhansia dollareita Amerikasta Suomeen. Juuri ennen SAK:n valtuuskunnan lähtöä Yhdysvaltoihin, Procope valisti Poikaa, että Lovestone oli ”luottamuksellisesti” maininnut päätösten ”painokoneesta olevan selvä”, ja että ”nuo 50.000 on myönnetty”.

Tukholmassa Pojan läheisimmät amerikkalaisavustajat Wilho Tikander, Erkki Käpy ja Frank Friberg olivat CIA:n palveluksessa. Pojalle kanavoitiin helmikuussa 1951 aluksi 15.000 dollaria vapaaseen käyttöön. Rahat oli ilmeisesti välitetty Tukholman CIA-lähteistä. SAK:n sihteeri Olavi Lindblom sai syksyllä 1951 Lovestonelta 20.000 dollarin shekin. Hän osti rahalla kymmenen Buickia, jotka rahdattiin Suomeen, myytiin ja rahat sijoitettiin Järjestötuki-nimiselle yhdistykselle, jonka Lindblom oli Aku Sumun ja Emil Huunosen kanssa perustanut.

Kun Frank Friberg nimitettiin CIA:n Suomen toimintojen päälliköksi 1954 alussa, hän suoraan otti hoitaakseen rahojen siirtämisen Puskalalle. Läntisen raha välittäjänä Poika oli tehnyt tehtävänsä vuoden 1951 loppuun mennessä. Dollarien pesu sos.dem. puolueelle ja SAK:n sosiaalidemokraateille siirtyi vuonna 1952 Lovestonen organisaatiolta suoraan CIA:lle. Poika harjoitti kaksoispeliään taitavasti ja johdonmukaisesti myös Urho Kekkosen suuntaan, koska hänen oli ylläpidettävä fasadinsa lännessä.

Poika toimitti Tannerille tämän pyynnöstä ruotsalaislehtien arvosteluja, ja hän ilahdutti Poikaa kysymyksellään; ”Koska se Teidän muistelmateoksenne ilmestyy? Siitä tulisi varmasti yleiseurooppalainen menestyskirja”.
Poika yllätti Untamo Utrion lähettämällä Tammeen kesällä 1956 käsikirjoitukset kahteen teokseen. Pojan varhaisvaiheista kertova Sirpin ja vasaran tie merkittiin heti alkusyksyyn ja kuumat Moskovan kuvaukset nimellä Kremlin kellot rohkeasti loppusyksyn ohjelmaan 1956. Kirjailija Arvo Tuominen tulisi julki peräti kahden teoksen voimalla saman sesongin aikana. Tuominen lähetti runsaasti kuva-aineistoa kumpaankin teokseen, ja hänen käsikirjoitustaan luettiin Tammessa tukka pystyssä. Mitään tämänveroista ei sittenkään osattu odottaa. ”kyllä tästä tulee pirun hyvä kirja”, huudahti hillitty Untamo Utrio kirjeessä tarkistaessaan Kremlin kellojen lukuja marraskuussa.

Tammessa valmisteltiin kaikkien mainossuunnitelmaa Tuomisen teosten markkinoimiseksi. Helsingin Sanomien kanssa sovittiin, että huomiota herättävä artikkelisarja sirpin ja vasaran tien osista julkaistaan lehdessä elo-syyskuun vaihteessa 1956. Muutkin lehdet kuin Helsingin Sanomat rummuttivat ”syksyn jännittävimpiä muistelmia” hyvissä ajoin ennen niiden ilmestymistä. Luvattiin pommin kaltaisia paljastuksia Stalinista, O.W. Kuusisesta, Kremlin politiikasta ja vanhan SKP:n toiminnasta. Odotuksissa ei petytty. Tuomisen muistelmien vastaanotto jakautui selkeästi kahtia. Poliittinen oikeisto, maalaisliittolainen ja erityisesti sosiaalidemokraattinen lehdistö juhli tervetulleina näitä ”silmienavaamistippoja”, kun taas kansandemokraattinen lehdistö aloitti vastaiskut ja virheiden etsinnän ”käännynnäisten kiemurteluista”. Itse Väinö Tanner asettui Poika Tuomisen vankkureiden vetäjäksi. Tanner piti Sirpin ja vasaran tien esittelytilaisuudessa puheen, jossa leppoisan hyväntahtoisesti totesi, ettei olisi kuuna päivänä uskonut joskus esittelevänsä kommunistipukarin Poika Tuomisen kirjaa julkisesti ja vieläpä myönteiseen sävyyn.

Tuomisen muistelmien ajallisesti kolmas osa Kremlin kellot ilmestyi juuri joulun alla eikä ehtinyt sellaisen arvosteluryöpyn kohteeksi kuin ensimmäinen osa. Suurin höyry oli vastaanottajien pannuista puhallettu, arvostelut kertasivat entisiä rintamalinjoja. Kremlin kellojen esittelytilaisuudessa ravintola Vaakunassa esiintyi Väinö Tannerin ohess myös professori Arvi Korhonen. Hän totesi, että Kremlin kellot oli mielenkiintoisin hänen lukemansa Neuvostoliiton oloja käsittelevä teos. Väinö Tanner totesi lyhyesti, että Poika Tuominen näyttää nyt sisältäpäin Stalinin vallan todellisen perustan.

Huolella läpikäyty teos Maan alla ja päällä julkistettiin ravintola Sillankorvassa, ja esitteli kutsuvieraille ja julkiselle sanalle professori L.A. Puntila. Hän totesi tämänkin teoksen valottavan tähän asti melko vähän tunnettuja vaiheita itsenäisyysajan alussa 1922-1933 sekä sisältävän arvokasta dokumenttiaineistoa. Teoksen punaisena lankana oli SKP:n salainen toiminta Suomessa ja rajan takana. Tilaisuudessa olivat länsä mm. eduskunnan puhemies K.A. Fagerholm, ministeri Tyyne Leivo-Larsson, jalkaväen kenraali Aarne Sihvo ja professori Kustaa Vilkuna.

Arvo Tuominen nimitettiin Tampereella ilmestyvän Kansan Lehden päätoimittajaksi huhtikuussa 1956. Samasta lehdestä hän oli lähtenyt viimeisenä pakoon jokseenkin tasan 38 vuotta aikaisemmin. Poika Tuominen meni eduskuntaa läpi Tampereelta sosiaalidemokraattien listalta vuoden 1958 vaaleissa rymisevällä äänivyöryllä. Hän oli valtakunnan kymmenen parhaan ääniharavan joukossa 8 132 äänellä, johdossa Hertta Kuusinen ja Väinö Tanner ainoina, jotka saivat yli 10 000 ääntä.

Katso
Wikipedia Arvo Poika Tuominen
http://fi.wikipedia.org/wiki/Arvo_Poika_Tuominen

Eduskunta Arvo Tuominen
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hx5000.sh?%7Bhnro%7D=911644&%7Bkieli%7D=su&%7Bhaku%7D=kaikki

Kremlin kellot
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kremlin_kellot

Wapedia Arvo Poika Tuominen
http://wapedia.mobi/fi/Arvo_Tuominen

Wapedia KGB
http://wapedia.mobi/fi/KGB

CIA
http://www.secmeter.com/cia.html

Wikipedia CIA
http://fi.wikipedia.org/wiki/CIA

SDP:n rahoitus
http://www.kansanuutiset.fi/teema-arkisto/sdp_hakeutui_cian_rahahanalle_jo_1949_1827469.html

CIA tuhosi
http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/metallitekniikka/article343111.ece

Lähdeaineisto:
Panu Rajala – Hannu Rautkallio: Petturin testamentti, Arvo Poika Tuomisen todellinen elämä ISBN 951-0-19806-4

Ei kommentteja: