tiistai 6. syyskuuta 2011

Elokuun kaappaushanke



















Gorbatshov olisi myös voinut hidastaa hajoamista, jos hän olisi uusinut Neuvostoliiton liittosopimuksen nopeasti. Hän yritti kuitenkin pakottaa neuvostotasavallat Venäjästä ja Ukrainasta alkaen myönnytyksiin keskusvallalle. Neuvottelujen viivästyttyä presidentti erehtyi lähtemään Krimille Forokseen, jonne hän oli rakennuttanut salaa uuden suuren huvilan eristettyyn niemeen. NKP:n keskuskomitean suuren sanatorion naapurustoon. Hänen lomaillessaan etelässä Moskovassa tehtiin vallankaappausyritys maanantaina 19. elokuuta, vain päivää ennen sovittua uuden liittosopimuksen allekijroitusta. Sopimus olisi siirtänyt suhteellisen paljon valtaa keskukselta jäsentasavalloille.

Ilman vallankaappausyritystä Neuvostoliitto olisi saattanut elää kituuttaa sopimuksen varassa hieman kauemmin, mutta imperiumin loppua ei kuitenkaan olisi voitu välttää. Seitsemän kaappaajan kopla oli kohtalaisen sekalaista seurakuntaan. Hyvin pian ilmeni, ettei se ansainnut edes juntan nimitystä. Hanketta näennäisesti johti Gorbatsovin varapresidentti Gennadi Janajev vierellään pääministeri Valentin Pavlov. Kaappauksen isä oli kuitenkin KGB:n päällikkö Vladimir Krjutskov, jonka sittemmin todettiin harrastaneen uudistusmielisten täysseurantaan virastoissa, kaduilla ja kodeissa.

Salaisen poliisin, asevoimien, sotateollisuuden, kommunistipuolueen ja kolhoosijärjestelmän edustajien vallankaappaushanke tähtäsi vanhan Neuvostoliiton palauttamiseen. Kaappajat luottivat apparaattiin ja keskitetyn käskyn tehoon. Gorbatsovin glasnost oli kuitenkin tehnyt tehtävänsä. Puolue ja yhteiskunta olivat ehtineet muuttua kylliksi ja puolueen luomaan kaikenkattavaan kurjistumiseen kyllästyneet ihmiset, tavalliset kansalaiset, viranomaiset kuin sotilaatkin, kieltäytyivät tottelemasta kaappaajia.

Taitamattomuus vei kaappajat heti puolustuskannalle. He eivät etsineet käsiinsä Jeltsiniä eivätkä pidättäneet muitakaan keskeisiä uudistajia. He luottivat lujasti salaisen poliisin KGB:n koneistoon. Jeltsin hakeutui tukijoineen Venäjän federaation hallituksen päämajaan Valkoiseen taloon.
Kiellettyään ensin lehtiä ilmestymästä ja käytyään sensuroimaan radioita ja televisiota kaappaajat pitivät ensimmäisen ja viimeisen lehdistötilaisuutensa maanantaina illansuussa. Yleisö nki televisiostaan, miten Neuvostoliiton pelastajiksi hankkiutuneet kaappajat kärsivät krapuaa, jännittivät puheitaan, änkyttivät ja kompuroivat asiasta toiseen. Kaappaus näytti heti epäonnistumisen oireet.

Jeltsin sai aloitteen käsiinsä kiivettyään Valkoista taloa piirittäneen panssarin kannelle lukemaan julistuksensa venäläisille. Piirityksen aikana hänelle soittivat ainakin Saksan, Ranskan, britannian ja Yhdysvaltain poliittiset johtajat. Moskovalaiset tulivat muutoksen tueksi kokoontumalla Valkoisen talon ympärille ihmismuuriksi kappajien panssareita vastaan. Väkeä tungeksi paikalle maanantaista alkaen ja he suojaisvat taloa läpi yön tiistaihin ja edelleen keskiviikkoon.

Kaappaajat pohtivat iskua Valkoiseen taloon ja taivuttelivat Gorbatsovia puolelleen. Kaappajien väite presidentin sairastumisesta todettin tekaistuksi. Voitonvarman Jeltsinin ja epäröivien kaappajien neuvottelujen tuloksena Moskovasta lähdettiin kahdella koneella hakemaan Gorbatsovia takasin pääkapunkiin, mutta vielä koneiden laskeutuessa Krimille kaappaajat olivat valmiina määräämän sen ammuttavaksi alas.

Foroksessa Moskvasta tulleita odotti välinäytös, kun kaappauksen järkyttämä rouva Raisa Gorbatsova kieltäytyy yhteistyöstä huvilaan saapuneiden kanssa ja ryhtyi syömälakkoon. Hän oli oppinut läksynsä Neuvostoliiton aikana salaisen poliisin KGB:n toimintatavoista ja otaksui noutajien tarkoituksena olleen presidentin ja tämän perheen ja seurueen tappaminen. Myrkytys on ollut yksi KGB:n suosimia tapoja päästä eroon ei-toivotuista henkilöistä, sillä sopivasti valittu myrkky tuo kuoleman tarpeen mukaan vaikkapa sydänkohtauksena, aivoverenvuotona tai jonkin hitaamman taudin kautta. Kuolemantapauksia on ollut hynin hakala osoittaa murhiksi.
Moskovan lentokentälle saapuneesta seurueesta juuri Raisa Gorbatsova oli väsyneine, melkein kuolleista herännyt. Hän tarvitsi pari vuotta toipuakseen pusin kokemuksista.

Kaappaus kuihtui keskiviikkona. Viime vaiheissa kolme nuorta miestä sai surmansa hankkeen ainoassa aseellisessa väikohtauksessa, joka tapahtui Sadovaja-kadun tunnelissa Kalininn valtakadun, nykyisen Uuden Arbatin alla. Paikalla on pieni alttari, jolle tuotiin hyvin pitkään tuoreita kukkia ja palavia kynttilöitä.

Kaappaus romautti Neuvostoliiton. Maailman suurin siirtomaaimperiumi hajosi silmissä. Kommunistipuolue lakkautettiin rikollisen järjestönä kaappauksen kukistamisen jälkeen. Neuvostopresidentti tuli Valkoiseen taloon pitämään voitonpuhetta, joka muuttuikin kumarrukseksi Venäjän presidentille. Baltian tasavallat julistautuivat itsenäisiksi ja kymmenet valtiot tunnustivat ne. Kansanedustajien kongressi kokoontui viimeiseen istuntoonsa ja hajosi tarpeettomana. Hallitus rampautui ja hajotti itsensä pääministerin ja puolustusministerin jouduttua vankilaan ja ulkoministerin tultua eortetuksi.

Lähdeaineisto Anne Sailas-Ilmari Susiluoto-Martti Valkonen: Venäjä - jättiläinen tuuliajolla ISBN 951-37-1863-8

Ei kommentteja: