maanantai 28. joulukuuta 2009

Vuosi 1962 Urho Kekkosen päiväkirjassa


Kuudennet tasavallan presidentin valitsijamiesvaalit toimitettiin 15-16.1.1962. Vaaleihin osallistui 81,5 prosenttia äänioikeutetuista, mikä oli enemmän kuin milloinkaan aiemmin valitsijamiesvaaleissa tai eduskuntavaaleissa. Kekkosen vaaliliitto sai 44,3 prosenttia annetuista äänistä ja 145 valitsijamiestä.
SDP:lle vaalitulos oli järkytys. Moskovassa vaalin tulos herätti suurta tyytyväisyyttä. Tapahtunut tulkittiin ulkopoliittiseksi kannanotoksi. Ensi kerran sodan jälkeen Suomen kansa on asettunut vahvasti noudatetun ulkopoliittisen suuntauksen taakse, kuului Hrustshevin viesti. Vaalivoitto luettiin Kekkosen henkilökohtaiseksi ansioksi, ja sen katsottiin luoneen edellytykset maiden välisten luottamuksellisten suhteiden kehittämiselle.
Eduskuntavaaleissa maalaisliitto voitti viisi lisäpaikkaa, ja siitä tuli eduskunnan suurin puolue.
Päiväkirjassa tulee esille presidentti Urho Kekkosen inhimilliset piirteet, kun hän arvostelee Martti Miettusen morsiamen, hammaslääkäri Aallon toimintaa sanomalla: ”Satanan, saatana. kun hyvä mies pilautuu!”

Tammikuu
6.1.
Stefanin piirros S.Sos.demissa. Kuvassa Bobrikovin asuun sonnustautunut Kekkonen heiluttelee ulkopoliittisten uhkailujen ruoskaa eteensä kumartuneiden kansanpuolueen, kokoomuksen ja kommunistien yllä. Hertta Kuusisen suuhun on pantu repliikki:”Nuolkaa lujemmin vaan, ei se muuten lopeta!!!”
7.1.
Puhetilaisuus Messuhallissa, n.6000 kuulijaa.
13.1.
Tieto Washingtonista, että W.Postissa ollut Tukholmasta saapunut uutinen neuvostodiplomaatin loikkauksesta. Apul.valtiosihteeri Davies sanonut Seppälälle, tulevat karttamaan kommentointia julkisuudessa.
17.1.
Vaalitulos alustavasti: UK-962 324 a´44,9% - 145-146 paikkaa, Paasio – 283 189 a`13,2 % - 36 paikkaa, kokoomus – 283 312 a`13,2% - 38 paikkaa, Aitio – 440 979 a`20,5 % - 63 paikkaa, Ruots. – 103 982 a`3,0% - 1-2 paikkaa, S. kansanp. – 8 600 a`0,4 % - 1 paikka. Matti Kekkonen on menestynyt hyvin Oulun vaalipiirissä. Yli 10 000 ääntä.
18.1.
USA:n Gufler luonani. Saanut hallitukseltaan tehtäväksi kertoa minulle, Suomen vapaan kansan johtajalle, seuraavaa: Klimov on USA:ssa. Hänen oikea nimensä ei ole Klimov, hän on palvellut 16 vuotta tiedustelu-upseerina. USA:n hallitus koettaa saada K:n vaikenemaan Suomen ja vapaan maailman etujen vuoksi, mutta maassa vapaa lehdistö, voi joskus tulla julkisuuteen, suuta ei voi tukkia. K. kertonut Suomessa 35 NL:n tiedustelupalvelun miestä, niistä 10 sotilaspuolella. NL tarkoituksena tuhota Suomessa kaikki NL:a vastustavat voimat ja tuhota Suomi sisältäpäin. Tärkein on poliittinen toiminta. NL toimii henkilöiden avulla, jotka ovat sen painostuksen ja kontrollin alaisina, sen alaisina korkeassa asemassa olevia henkilöitä, ovat NL:n kontrollin alaisina syystä tai toisesta, mutta eivät NL:n käskynalaisina. Joskus eivät edes tiedä, että heitä käytetään. NL on onnistunut soluttaa tällaisia henkilöitä hallintoon ja hallituksen rakenteeseen (?). Tällaisten lukumäärä on huomattavan suuri, niitä on kaikissa asemissa hallituksessa ja yhteiskuntaelimissä. NL:n nootti oli etukäteen sovittu suomalaisten kanssa ja NL oli tietoinen toimenpiteistä, jotka seuraisivat. USA:n hallitus vakuuttaa, että se haluaa estää näiden tietojen leviämisen maailmalle.
23.1.
Sain kuulla Genikovin kautta, että Hrustshev oli ollut erittäin tyytyväinen vaalin tulokseen ja lähettää minulle terveisiä.
26.1.
Päivällisillä luonani Zaharov y. NL:n lähetystöstä.
30.1.
Ahti kertoi, että Honka oli sunnuntaina, kun ilmoitti luopumisestaan ed. perjantaina, kutsunut luokseen kokoomuslaisia ja sanonut, että hän peruuttaa peruuttamisilmoituksensa. Kokoomuslaiset olivat sen torjuneet.

Helmikuu
5.2.
Vaalit. Yllättävät vaalit. Oikeistolaisista putosivat pois Junnila, Torsten Nordström, Procope, Maalaisliitosta putosi Antti Rantamaa, Eskola, Saalasti. Maalaisliiton ryhmä paljon parempi kuin ennen.
7.2.
Vennamo putosi, samoin kaikki muut sos.dem. oppositiosta paitsi Martta Salmela-Järvinen ja Impi Lukkarinen.
8.2.
Sukselainen soitti aamulla. Suositteli Miettusta tulevaksi pääministeriksi.
US News & Wolrd Report (2.2.1962) Leike, jossa väitetään Neuvostoliiton pakottavan Suomen hankkimaan neuvostoliittolaisia lentokoneita, ohjuksia ja tekniikkaa sekä pyrkivän tekemään Suomesta liittolaisensa.
14.2.
Miettunen oli tavannut Genikovin, joka oli tiennyt kertoa, että kokoomuslaiset ovat kolmen eri henkilön voimalla ottaneet häneen yhteyttä ja koettaneet esitellä, että kun Junnila on poissa kokoomus on uudistunut. Kova on yritys. Ovat varmaan olleet Saukkonen, Hetemäki ja Aura.
15.2.
Tasavallan presidentin vaali. Tulos: Kekkonen 199 ääntä, Aitio 61, Paasio 38, Skog 2. Yksi Aition mies äänesti vahingossa Paasiota!
16.2
Vilkuna Zaharovin luona aamiaisella. Zaharov oli vaikuttanut pettyneeltä kuultuaan, että SAK ei olisi mukana hallitusratkaisussa.
Viikosanomien äänestys suosituimmasta suomalaisesta 1961. Osanottajia 100 713. Äänet UKK 67 199, Olavi Honka 5001, Risto Aukia 3087, Nora Hague 2 704, Pauli Nevala 1 572, Mauno Kuusisto 1 272, Laila Kinnunen 1 161, Väinö Linna 959.
23.2.
Palaan Helsinkiin. Esittely. Sanoin Kleemolalle ja Virolaiselle, että vaikka pidinkin HO:n päätöstä vääränä KE-jutussa vääränä, en hyväksy Sukselaisen valintaa eduskunnan puhemieheksi, se on hyökkäys oikeuslaitosta vastaan.
24.2
Puhemieheksi valittiin Kleemola, varapuhemieheksi SKDL:n Aitio ja kokoomuksen Saukkonen.
28.2.
Miettusen morsian, hammaslääkäri Aalto ei taida olla hyväksi. Komentelee Marttia kuin koulupoikaa, sanoo ”opettavansa” Marttia elämään, juomaan, tanssimaan! Pelkään, että Martti on saanut ristin, jota hän ei jaksa kantaa. Saatanan saatana, kun hyvä mies pilaantuu.

Maaliskuu
9.3.
Tapasin herra Kotovin. Genikov siirtyy pois kahden viikon jälkeen. Kotov jää toistaiseksi tänne.
15.3.
Zaharov luonani. Esitti Moskovasta tulleen ilmoituksen, joka koski Pohjolan ydinaseetonta vyöhykettä.
19.3.
Karjalainen kertoi tavanneensa sekä Tanskan ulkoministeri Kragin että Norjan Langen sekä myös Gerhardsenin. Ennen Pohjoismaiden Neuvoston kokousta olivat USA:n ja Englannin edustajat Kööpenhaminasa, Reykjavikissä ja Oslossa ottaneet yhteyttä a.o. maiden hallituksiin ja esittäneet , että PN kokouksessa laadittaisiin päätöslausema, jossa tuettaisiin Suomen asemaa. Kenties yliloikkari Klimovin ”kertomusten” johdosta. Lännen aktiviteetti Suomessa on tavattomasti lisääntynyt.
20.3.
Karjalainen: Ruotsin poliisipäällikkö Sverker Åström oli kertonut Hallamalle ja Jakobsonille, mitä USA:n edustajat puhuvat Klimovin kertomuksista. Suomessa on joukko yhteiskunnan keskeisissä asemissa olevia henkilöitä, jotka NL:n johdatuksella tekevät työtä kommunismin hyväksi. On olemassa suppeampi sisärengas ja laajempi ulkorengas.
21.3.
Tuli tieto, että Ranskan de Gaulle on kutsunut minut valtiovierailulle 24-27.10.1962.
23.3.
Zaharov luonani. Tiedonanto ilmatorjuntaohjuksista.
27.3.
Vilkuna ollut aamiaisella Zaharovin luona tieteellis-teknillisen toimikunnan asioissa. Puhuttu hallitusasioista.
29.3.
Korsimo oli ollut Zaharovin luona illallisilla Nesteen herrojen kera. Kehotin häntä sanomaan Zaharoville, että heidän tulee luottaa siihen, että minä tunnen asiat ja osaan ne hoitaa nyt.

Huhtikuu
1.4.
Soitin aamulla Loviisaan. Jussi (Kekkonen) on ollut hyvin sairaana. Jussi kuollut sairaalassa kello 18.30. Sirkka soitti kello 19.05. Kävimme Loviisassa illalla Sylvi ja Matti mukana.
5.4.
Illalla S-NL-seuran juhla ystävyys- ja avunantosopimuksen 14-vuotisjuhla.
10.4.
Zaharov luonani. Jätti Hrustshevin kirjeen, jossa pyydettiin lomavierailulleNL:oon.
13.4
No Karjalaisen hallitus lopulta syntyi. Kokoomus äänesti 18-14. Ruots.puolue äänesti 10-3.
16.4.
Jussi-veljen hautajaiset Kajaanin sankarihautaan.

Toukokuu
25.5.
Tuure Junnila on julkaissut kirjan Noottikriisi tuoreeltaan tulkittuna. Kun tällainen kuudennen luokan poliitikko käyttää itsestään tällaisia epiteettejä ja vertauksia, on vaikutelma pelkästään koomillinen. Nyt tiedetään miten Honka-liitto syntyi. Meinander, Vennamo, Pitsinki, Junnila ja Lindblom. Lindblom ollut porukan puheenjohtaja. Mikä mies tämä Lindblom on.

Kesäkuu
1.6.
Kotov. Esitin vaikeuksia, joita on syntynyt Englannin kanssa ohjusasiassa. Zaharov on antanut Karjalaiselle Zorinin toimesta tehdyn muistion asioista, jotka ovat vuosien mittaan kiinnittäneet NL:n delegation huomiota Suomen kannanottoihin YK:ssa.
20.6.
Korkein oikeus antanut päätöksen Kelan jutussa. Sukselainen, Hillilä, Hiltunen, Kuuskoski 20 päiväsakkoa. Sumu 70 pvs. Muut 30-10 pvs. Varomattomuudesta tehty virkavirhe. Tahallisuus pois. Virat palaavat heti.

Heinäkuu
19.7.
U Thant aamiaisella Kultarannassa.
28.7.
Zaharov pyrki luokseni. Toi Brezhnevin henkilökohtaiset terveiset. Illalla Helsingissä 2000 mielenosoitus festivaalia vastaan.
31.7.
Lättähattujen hulinointi keskikaupungilla jatkui. CIA organisoinut ja rahoittanut festivaalien vastaisen toiminnan Helsingissä.

Elokuu
13.8.
NL:n ministeri Bakejev luonani. Saimaan sopimus alkaa olla kunnossa.
17.8
NL:n marsalkka Zaharov Kultarannassa.
22.8.
Sain Alhavalta raportin, jonka mukaan USA:n sotilasasiamies Jesse C. Drain ja toimistovirkailija John Carmichael ovat 13-17.8 aikana törkeällä tavalla valokuvailleet Lapissa siltoja, mittailleet palkkeja yms. Onko everstimies aivan hullu.
25.8.
Zaharov luonani.
31.8.
Zaharov uudelleen luonani.

Syyskuu
3.9.
Ahti kertoi Neuvostoliittolaiselta taholta kuulleensa, että USA aikoo saattaa julkisuuteen Klimovin ”paljastukset”. Olivat tiedustelleet voiko Suomi tehdä jotakin sen estämiseksi.
4.9.
Wiherheimo ja Saukkonen luonani. Tiesivät, että Klimovin ”paljastukset” ovat aiheuttaneet sen, että eräät suomalaiset ovat alkaneet puhdistaa nimeään. Onko Hetemäki puhdistamassa itseään, kun on keskustellut Genikovin kanssa?
14.9.
Zaharov luonani Saimaan asiasta.
21.9.
Zaharov luonani. Kertoi, että Hrustshev poissa Moskovasta 26.9.-8.10. välisenä aikana. Ei voi tavata 4.10.
26.9.
Kemijärven selluloosatehtaan vihkiminen.
29.9.
Luonani Gufler. Illalla Zaharov luonani.

Lokakuu
3.10.
Lähtö lomalle Neuvostoliittoon.
23.10
Illalla saunassa Patolitshev, Zaharov, Manzhulo, Hodsialov, Prokolev ja Karjalainen.
24.10.
Lähtö valtiovierailulle Ranskaan.

Marraskuu
4.11.
Paluu valtiovierailulta.
7.11.
NL:n suurlähetystössä vallankumouksen 45-vuotispäivänä.
11.11.
Aamulla lentoteitse Tukholmaan Ruotsin kuninkaan 80-vuotispäiville.
21.11.
Arvo luonani. Kertoi, että maassa ja maalaisliiton piirissä on voimakas amerikkalainen kiihotus käynnissä.
28.11.
Illalla saunassa Patolitshev, Zaharov, Hotsialov, Manzhulo ja Karjalainen.
30.11.
Allekirjoitettiin Suomen ja Neuvostoliiton kauppasopimus.

Joulukuu
2.12.
Kustaa Vilkunan 60-vuotisillallliset.
10.12.
Joku NL:n lähetystön mies väittänyt, että maalaisliitolla on vaarallisia suhteita Amerikkaan.
21.12.
Zaharov luonani. Jätti minulle Novosibirskissä otetun kuvan Nikitasta ja minusta suurennettuna ja kehystettynä.
22.12.
Vilkuna ollut aamiaisella Zaharovin luona, joka kertonut, että kun eräs kadetti itsenäisyysjuhlassa Linnassa tanssittanut rva Zaharovaa, tämä oli kysynyt kadetilta, mitä kieltä puhutte. ”Saksaa ja englantia”. – ”Eikö venäjää lainkaan”. – Eihän toki, minähän olen kadetti. Osaan venäjää vain kolme sanaa: seis, minä ammun. Sanoin Vilkunalle, että soittaa kadettikoulun johtajalle ja kertoo asian minun kehotuksestani. Kutsun joulun jälkeen kenraali Simeliuksen luokseni ja määrään, että kadettikoulunjohtaja on siirrettävä.

Lähdeaineisto:
Juhani Suomi: Urho Kekkosen päiväkirjat 1 58-62 ISBN 951-1-15547-4

Ei kommentteja: