lauantai 10. heinäkuuta 2010

Vuosi 1973 Kekkosen päiväkirjassa


















Vietnamin sota näytti tulleen tiensä päähän. Presidentti Nixon lopetti tammikuun puolivälissä Pohjois-Vietnamin pommitukset ja jo 24.1. sodan kaikki osapuolet parafoivat Pariisissa aseleposopimuksen, joka oli määrä allekirjoittaa 27.1.1973.
Uusi kriisipesäke syntyi lähemmäs Euroopan rajoja, kun Egypti yhdessä Syyrian kanssa aloitti lokakuussa sotatoimet Israelia vastaan. Israel pystyi kääntämään tilanteen edukseen. Washington painosti sen taipumaan aselepoon 11.11. ennen Egyptin voimien murskaamista.
Sotilaallisten toimien epäonnistuttua arabimaat turvautuivat öljyaseeseen, joka osoittautui odottamattoman tehokkaaksi. Vuoden lopussa öljy maksoi lähes viisi kertaa enemmän kuin syyskuussa. Suomen energiahuolto perustui huomattavalta osin öljyn varaan. Jo joulukuussa 1973 hallitus antoi energiansäästämiseen tähtääviä määräyksiä.
Seitsemän suurimman puolueen edustajat kokoontuivat 28.12.1972. Pääministeri Sorsa toi tilaisuuteen oikeusministeriössä laaditun luonnoksen poikkeuslakiesitykseksi. Sen ilmeisenä esikuvana oli ollut vuoden 1944 säädetty laki, jolla marsalkka Mannerheim oli nimetty presidentiksi eroa pyytäneen Risto Rytin tilalle. Sorsa teki läsnäolijoille selväksi, että lakiesitys oli ainoa käyttökelpoinen etenemisvaihtoehto presidenttiasiassa. Kolmekymmentäneljä kansanedustajaa saattoi estää poikkeuslain kiireelliseksi julistamisen. Tässä suhteessa vaa`ankielen asemaan joutuivat SMP:n jättäneet ja oman puolueen, SKYP:in, perustaneet kaksitoista kansanedustajaa. He asettuivat poikkeusmenettelyn tueksi, ja se ratkaisi asian.
Varhaisina aamun tunteina 18.1. eduskunta hyväksyi äänin 170-28 lakiesityksen Kekkosen toimikauden jatkamisesta 1.3.1978 asti.

Tammikuu
3.1. Kotov luonani. Kertoi olleensa toista mieltä NL:n johdon kanssa Suomi-EEC-asiassa, muttaaa hän on varma, että asia järjestyy. ”Voitte allekirjoittaa vaikka huomenna, sotaa ei tule”.
4.1. Ydin-lehdessä nimimerkin julkaisema kirjoitus, jossa hän antaa ymmärtää olevansa vastuussa Zavidovo-vuodosta.
8.1. Leike, jossa kerrotaan SKYP:in asettuneen Kekkos-rintamaan.
11.1. Sorsa presidentin estyneenä antoi lakiehdotuksen. Perustuslakivaliokunnassa alkoi jarrutus. Sen takana olivat Ehrnrooth, Procope, Junnila, Vennamo. Sopii oikein hyvin pirtaan.
12.1. Karjalainen kertoi olleensa 7 tuntia Maltsehvin kanssa saunassa. Maltshev vastustaa jyrkästi EEC:tä. Karjalainen tavannut aikaisemmin Kotovin, joka oli ymmärtäväisemmällä kannalla.
13.1. Messuhallin kokoontui yli 2000 Kekkosen vastustajaa. Kekkonen kirjoittanut leikkeeseen ”IKL syntymässä”.
15.1. Päivällinen Tamminiemessä. Sorsa, Sundqvist, Lindeman, Tuomioja, Jyränki, Apunen, Laine, Kalela, Jaakko Blomberg, Bo Ahlfors, Pekka Korpinen, Lipponen, Kari Tapiola. Sos.dem ulkopoliittisia asiantuntijoita. Tuomitsivat Jakobssonin ja Hyvärisen porukan.
18.1. Edustaja Arvo Sainio eronnut vennamolaisista, joita siis enää 5.
20.1. Pravdassa kirjeenvaihtaja Juli Jahontovin kirjoitus, jossa todetaan mm. Junnilan, Ehrnrootihn, Vennamon, Procopen ja Kullervo Rainion käyttäneen eduskunnan puhujakoroketta ”Suomen ulkopoliittisen linjan vastaiseen raivokkaaseen kampanjaan”.
21.1. O.J.Mattila luonani. Kertoi, että Valmet on myymässä Argentiinassa paperikonetta. Tilaaja ilmoittanut, että 5 mmk tarvitaan lahjuksia varten. Sen saa panna kauppahintaan. 4 miestä ottavat ja jakavat lahjuksen.
22.1. Olen paljon pohtinut EEC-asiaa. On ilmeistä, että ulkomailla epäillään meidän itsenäisen päätöksenteon mahdollisuutta, siis puolueettomuutta.
25.1. Sorsa tavannut Aarne Saarisen. A.S. sanonut, että jos Suomea kohtaan EEC-sopimuksesta tulee huomattavia pehmennyksiä, SKP ei asetu sopimusta vastaan.
31.1. Leike, jossa kerrotaan Frankfurter Allgemainen hyökänneen rajusti Suomen puolueettomuuspolitiikkaa vastaan väittäen sen ”toimivan Moskovan varjossa”.

Helmikuu
1.2. Sähke Washingtonista. Nixon erittäin ärtynyt Ruotsiin ja Palmeen.
10.2. Ahti Karjalainen täytti 50 v. Olin onnittelemassa. Synkkä mies Junnila tuli Seurasaaressa vastaan kahta koiraa taluttaen. Totinen torvensoittaja, joka aina puhaltaa nuotin vierestä.
15.2. Suomen Pankki devalvoi 5 %. Ahti K:n luonnehdintaa. Hänen kykynsä johtaa esim. hallitusta on kyseenalainen. Virolainen on enemmän johtajatyyppiä, mutta hän on linjaton. Karjalainen ei johda ulkoministeriötä, ei ole johtajaksi luotu.
16.2. Ahti Karjalaisen 50-vuotispäivän päivälliset Marskissa.
19.2. Jyränki luonani. Neiti Vesamaa toimittanut Zavidovo-muistion Jyrängille.
20.2. Oikeuskansleri Leskinen luonani. Hän kertoi Jyrängin eri versiot kuulustelussa.
22.2. Teboilin majalla Porvoon lähellä saunassa ja päivällisellä. Kotov, Karjalainen ja minä.
26.2. Sorsa aamiaisella Tamminiemessä.

Maaliskuu
5.3. Maaherra Lassinantti vieraisilla. Sovittiin, että ensi syksynä vierailen Lassinantin luona Norrbottenilla.
7.3. Kotov luonani pyynnöstään. Kotov vakuutti, että jos minä en olisi tasavallan presidenttinä, niin NL ei keskustelisi EEC-asiasta, vaan asettuisi vastustamaan sitä.
12.3. Maltshev luonani. Ilmoitti, että NL lähettää valtuuskunnan YYA-juhliin.
13.3. Neuvottelu Sorsan, Karjalaisen ja Helge Haaviston kanssa Kostamuksesta.
15.3. Maltshev pyrki luokseni. Kertoi, että Podgornyi saapuu 3.4. ja lähtee 7.4.
17.3 Lähtö kalalle Mörrumiin. Välilasku Tukholmaan, jossa Palme vastassa. Tunnin keskustelu.
23.3. Lähtö Ouluun, jossa vihin Pohjolan Kaapelin tehdasrakennuksen. Illalla autolla Juuman Tikkuniemeen, Westerlundit, Kalervo Hentilä ja Anita Hallamaa.
31.3. Kotov: miksi Karjalainen puhunut EEC-ratkaisusta kuin sovitusta asiasta. Belohostikov sanonut Karjalaiselle, että NL:n kanta on ennallaan. Stepanov ei ymmärrä Suomen asemaa.

Huhtikuu
3.4. N.V. Podgornyi saapui viralliselle vierailulle Suomeen YYA-sopimuksen 25-vuotispäivän merkeissä.
4.4. Stepanov oli saunassa ja illallisella. Kahden kesken. Me tiedämme, että Suomi allekirjoittaa EEC-sopimuksen. Olemme oppineet, että nyrkillä ei asioita hoideta.
5.4. Pitkä keskustelu Kuznetsovin kanssa.
6.4. Podgornyi puhui minulle ja toivoi minun jatkavan pitkään presidenttinä.
9.4. Oikeuskansleri Leskinen luonani. Zavidovon muistion tutkimukset päättyneet. Luonani Sorsa ja Karjalainen. Karjalainen kertoi muuttaneensa muutaman sanan EEC-sopimuksesta Kosyginin kanssa.
11.4 Lähtö lomamatkalle Puolaan presidentti Jablonskin kutsusta.
15.4. Palasin Helsinkiin. Ahti vastassa, änkyräkännissä.
18.4. Oikeuskanslerilla asiakirjat valmiina Zavidovo-jutussa. Linnamo: ehdotus valtakunnanoikeuteen. Lindblom, Jyränki syytteeseen RO:ssa.
20.4. Kotov luonani.

Toukokuu
2.5. Sorsa luonani. Selostin Linnamo-juttua. Todennäköisesti en aseta syytteeseen, mutta saa pyytää eron valtioneuvostosta ja palata ylijohtajaksi.
3.5. Korte luonani. Päätös: en aseta Linnamoa syytteeseen Valtakunnanoikeudessa.
7.5. YK:n pääsihteeri Waldheim Suomessa.
9.5. Kotov luonani.
11.5. Jermu Laine luonani. Sovittiin, että SEV-sopimuksen rafiointi tapahtuu eduskunnassa toukokuun aikana.
17.5. Kotov luonani. Moskova hyväksynyt Suomen Neuvostoliiton pyynnöstä esittämät kompromissiesitykset ETYK:in laukaisemiseksi.
18.5. Brezhnevin Bonnin vierailu alkoi.
29.5. Eduskunta hyväksyi SEV-sopimuksen.
30.5. Kepun puoluesihteeri Immonen luonani. Eduskuntaryhmässä sama taistelu vanhoillisten ja K-linjan välillä kuin ennen.

Kesäkuu
7.6. Maltshev luonani. Oli saanut Moskovasta käskyn kääntyä puoleeni, että Maltan jarrutuksesta huolimatta ETYK päättyisi positiivissesti.
13.6. Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta kävi pyytämässä saada antaa minulle kunniatohtorin arvo. Hyvä on. Tapahtuu ensi syksynä.
20.6. Kotov luonani. Kertoi antaneensa esimiehilleen kuvan, että Suomi solmii EEC-sopimuksen ja puoltaneensa Suomen päätöstä.

Heinäkuu
2.7. Gromyko saapui Helsinkiin ja pyrki luokseni. Kertoi laajasti Brezhnevin vierailusta USA:ssa. Suomen ja NL:n suhteet hyvät ja perustuvat tärkeältä osalta UKK:n politiikkaan.
11.7. Kotov pyynnöstäni luonani. Saa ilmoittaa, että aion allekirjoittaa EEC-sopimuksen.
14.7. Kotov soitti ja pyysi päästä puheilleni. Tuli 11.30.
17.7. Maltshev luonani.
25.7. Suomenlahden yli meloi kumiveneellä liettulaissaksalainen Viktor Schneider (todellisuudessa venäläinen Viktor Tshernov). Pyrki merellä laivaan, joka toi hänet Helsinkiin. Pidätettiin. NL pyysi luovuttamaan, samoin Saksan LTV. Luovutetaan YK:n pakolaiskomissiolle.
Elokuu
8.8. Streltsov luonani. Toi tiedon Podgornyilta, että Moskova näkee mielellään, että Suomi järjestää teollisuusnäyttelyn Moskovaan ensi huhtikuussa.
13.8. Lähtö Islantiin.
18.8. Paluu Islannista myöhään illalla.
21.8. Aamulla Laukaalle. Laukaan kuntokeskuksen peruskiven muuraus.
22.8. Sorsa arveli tosissaan, että Ahti on ilman pahaa tarkoitusta höläyttänyt harkitsemattomia humalansa takia.
25.8. Jussi Mäkinen aamiaisella. Oli ehdottoman jyrkkänä Karjalaista kohtaan. Hän on vaara Suomelle.
27.8. Lentoteitse Raaheen, jossa Rautaruukin 2. masuunin peruskiven muuraus.
28.8. Venäläinen taidemaalasi Ilja Glazunov alkoi maalata muotokuvaani.
31.8. Sorsa kertoi syöneensä aamiaista Streltsovin kanssa. Ei muutosta NL:n kanssa EEC:hen.

Syyskuu
2.9. Lähtö Leningradiin. Siellä yli 3 tunnin keskustelu Kosyginin kanssa.
13.9. Minut promovoitiin Turun yliopiston oikeustieteen tohtoriksi.
14.9. Sylvi joutui sairaalaan.
15.9. Ruotsin kuningas Kustaa VI Aadolf kuoli. Muistosanat.
21.9. Ilaskivi ja kokoomus äksyilevät. Holkeri soitti ja arveli, että kokoomuksen puolueneuvosto saattaa panna Ilaskiven järjestykseen.
26.9. Kotov luonani. Suomen EEC-sopimusta vastaan ei huomauttamista.
27.9. Kokoomus erotti Ilaskiven ryhmän puheenjohtajan paikalta.

Lokakuu
4.10. Luonani Sorsa, Jansson, Wahlroos: Kyseessä TVO:n Olkiluodon atomivoimala. Sanoin, että kadun, kun annoin itseni ylipuhua näyttämään TVO:lle vihreää valoa.
9.10. Sopimuksen mukaan saapui NL:n delegaatio klo 17.00 Tamminiemeen. Manzhulo, Belohvostikov, Koskentajevski ja Maltshev.
11.10. Stepanov luonani. Lahjoitin hänelle luodikon.
15.10. Karjalainen soitti illalla. Derjabin oli käynyt ilmoittamassa, että Moskovalla ei huomauttamista tekstiä ei menettelytapaa vastaan.
16.10. Hallituksen esitys EEC:stä.
26.10. Ahti näyttää saaneen aikamoisen aseman kokoomuksen piirissä neuvoteltuaan Holkerin ja Vikatmaan kanssa kokoomuksen ja keskustan yhteistyöstä.
29.10. Kotov luonani.
31.10. Kostamuksen kaivoskombinaattia koskeva sopimus allekirjoitettu.

Marraskuu
2.11. Komarov, Maltshev ja Mihejev luonani.
16.11. Eduskunta hyväksyi Suomen EEC-sopimuksen.
17.11. Olavi J. Mattila luonani. Ahti oli pyytänyt puhumaan minulle, että Päivin pitäisi saada korkea kunniamerkki!! Onko Ahti tullut hulluksi? Sanoin, että jos Ahti kysyy, oletko puhunut, vastaa puhuneesi, mutta ehdotus sai osakseen hilpeän naurun! Voi saatana. Ahdin pitäisi tietää!
19.11. Kepun varapuheenjohtaja Väyrynen luonani. Arvosteli jyrkästi Virolaista.
21.11. EEC-sopimuksen ratifiointi.
26.11. Helge Haavisto luonani tekemässä selkoa Kostamuksesta.
27.11. Muotokuvani paljastaminen Finlandia-talossa.
28.11. Sisäministeri Tuominen luonani. Kertoi, ettei voi esittää Hanhirovaa Lapin läänin maaherraksi. Hanhirova ampui sotavangin Rukajärven suunnalla. Ei pantu syytteeseen.

Joulukuu
5.12. Glazunov toi minulle Lepikon torppaa kuvaavan maalauksensa.
18.12. Ahti kertoi, että Streltshov oli käynyt pyytämässä aggrementtia V.S. Stepanoville NL:n suurlähettilääksi Helsinkiin.
21.12. Kotov luonani. Puhuttiin Stepnovista. Sanoin, että jos Stepanov on hankala, meidän on yhdessä häntä hoidettava.
22.12. Virolainen luonani. Arvosteli Ahtia, joka tekee kaikkensa Sorsaa vastaan. Minulla oli kielen päässä sanoa, että mielestäni sekä Virolaisen että Karjalaisen tulisi erota hallituksesta. Mutta puolueessa ei ole tilalle miehiä!

Lähdeaineisto:
Juhani Suomi: Urho Kekkosen päiväkirjat 3 ISBN 951-1-18858-5

Ei kommentteja: