lauantai 8. tammikuuta 2011

Vuosi 1980 Urho Kekkosen päiväkirjassaAfganistanin kriisi hallitsi vuoden ensimmäisten kuukausien tapahtumia. Suomen äänestysmenettely ei tyydyttänyt kaikkia, vaikka entinen YK-lähettiläs Jakobsonkin todisti sen oikeaksi. Monet vaativat, että Suomen olisi tullut syyttää Neuvostoliittoa.
Mitä pidemmäksi neuvostojoukkojen jääminen Afganistaniin näytti venyvän, sitä selkeämmin Kekkonen teki tiettäväksi, että ”emme hyväksy niitä toimia, joita Afganistanissa ja Afganistanin kansan asioiden järjestelyssä on käytetty”.
Liennytyksen pohjaa murensi myös käynnistynyt suunnitelma sijoittaa 572 uuden polven amerikkalaista keskimatkan ydinohjusta Länsi-Eurooppaan. Taivaanrannalle nousi uudelleen uhkaamaan myös NATO:n raskaan materiaalin ennakkovarastointi Norjaan.
Turussa 13.-15.6. järjestetty Keskustapuolueen puoluekokous vaihtoi tiukan äänestyksen jälkeen puheenjohtajaa. Virolainen jäi tappiolle ja puolueen johtoon nostettiin Paavo Väyrynen. Uutta arvaamatonta tekijää merkitsi myös Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos. 4.11. Carterin seuraajaksi valittiin Ronald Reagan. Marraskuussa Kekkonen matkusti viralliselle vierailulle Neuvostoliittoon.

Tammikuu
4.1. Leike, jossa kerrotaan Suomen torjuneen presidentti Carterin Kekkoselle osoittaman pyynnön. Siinä Carter pyysi presidenttiä välittämään Suomen olympiakomitealle vetoomuksen myötävaikuttaa Moskovan kisojen siirtämiseen muualle tai peruuttamiseen.
20.1. Sain presidentti Carterilta kirjeen, jossa hän esittää ajatuksensa Moskovan Olympiakisojen boikotoinnista tai siirtämisestä. Vastasin 2.1., että Suomi pitää kiinni Moskovan kisoista.
31.1. Lehtileike, jossa ennustetaan, että Virolainen tullaan valitsemaan uudelleen eduskunnan puhemieheksi.

Helmikuu
5.2. Eduskunnan avajaiset. Hiihdin 24 km= 384.
6.2. Olin Sobolevin luona päivällisellä. Kostamus vastatuulessa.
19.2. Leike, missä kerrotaan ulkoministeri Paavo Väyrysen suostuneen Keskustapuolueen puheenjohtajaehdokkaaksi.

Maaliskuu
7.3. Leike, jossa käsitellään Kostamuksessa tapahtunutta vakavaa liikenneonnettomuutta sekä rajamuodollisuuksien takeltelua, joka esti sairasautojen pääsyn paikalle.
23.3. Leike, jossa kerrotaan Vilkunan kuolemasta.
26.3. Olin kutsunut Vladimirovin luokseni. Kyseessä Ogarkin tulo Suomeen.
27.3. Kustaa Vilkuna kuoli 6.4.1980 aivohalvaukseen.
29.3. Kaunis auringonpaisteinen päivä. Olin aamulla hiihtämässä, mutta taisi olla viimeinen kerta tänä keväänä. Hiihdin 10 km. 835 km. Paino 78.00.

Huhtikuu
16.4. 30.4. Sobolev luonani. Rauhanpalkintoa varten. Tuli keskustelua. Poikkeuksellisen lämmin tunnelma.
29.4. Hiihtokausi loppui. Hiihtotulos 1100 km. Hieno tulos.
30.4. Leike, jossa kerrotaan valtioneuvos Martti Miettusen asettuneen näkyvästi tukemaan Paavo Väyrystä Keskustapuolueen puheenjohtajakilvassa.

Toukokuu
8.5. Lensin Titon hautajaistilaisuuteen. Belgradissa olin vain sen päivän ja yöllä kotiin.
23.5. Suomenmaa 6.6.1980 Leike, jossa Ranskan lehtien ylistäviä luonnehdintoja Suomen presidentistä.
27.5. Koiviston ja Sorsan välit ovat hyvin huonot, sen kuulee kaikkialla.

Kesäkuu
4.6. Aftonbladetin entinen toimittaja Fredriksson Tukholma 96. Pitkä leike: Kekkosesta kirjoitetaan: ”Monet alkavat tunnustaa Kekkosen vanhenevan. Kuiskataan, että hän joskus vaikuttaa hieman heikolta ja hänen näkökykynsä on heikentynyt ja ehkä jopa harkintakykykin alkaa horjua (alleviivattu).
11.6. Leikkeitä Keskustapuolueen Turun puoluekokouksen ratkaisuista ja arvioita niiden merkityksestä.
17.6. Neuvostoliiton suurlähettiläs Sobolev oli pyytänyt tapaamista. Kysymyksessä oli ajan määrääminen syksyllä tehtävää valtiovierailua varten.
21.6. Muutin Kultarantaan.
25.6. Virolainen menettämässä hermojaan. Loikkanen tavannut Virolaisen ja sanoi hänestä: mies on aivan hullu.

Heinäkuu
1.7. Leike, jossa kokoomuksesta Keskustapuolueeseen loikannut Weijo Pitkänen varoittaa ”oikeistolaistumisen sisältävän kansallisia vaaratekijöitä.
9.7. Olin savihieronnassa.
19.7. Leike, jossa kerrotaan presidentin osallistuneen edesmenneen puolisonsa muistomerkin paljastustilaisuuteen Pieksämäellä.
25.7. Leike, jossa kerrotaan tasavallan presidentin matkustavan Moskovan olympialaisiin.

Elokuu
1.8. Leikkeitä, joissa Svenska Dagbladetin ja Dagens Nyheterin 4.9.1980 julkaisemia selostuksia Kekkosen 80-vuotispäiviltä ja eri onnitteludelegaatioiden esittämistä tervehdyksistä.
11.8. Leike, jossa selostetaan pääministeri Koiviston yllättäen käyttämää ulkopoliittista puheenvuoroa. Siinä pääministeri mm. korostaa Suomen ja Neuvostoliiton naapuriystävyyden merkitystä ja tähdentää YYA-sopimuksen merkitystä. Niin ikään Koivisto käsittelee laajasti suomettumissyytöksiä ja torjuu koko termin ”Suomen historiaa ja nykyisiä oloja tuntemattomien” paikkansa pitämättömänä luomuksena.

Syyskuu
3.9. Vastaanotto Linnassa (80-vuotispäivien johdosta ) n. 1000 hengelle.
17.9. Leike, jossa kerrotaan Gdanskin kaupungin lamaantuneen ja muuallakin Puolassa työläisten lähteneen tehtaista.
19.9. Sorsa luonani. Kertoi tavanneensa Kadarin. Kadarin läheinen työtoveri oli kertonut, että Puolan lakot eivät pääty tähän.
20.9. Leike, jossa kerrotaan, että Nobelin rauhanpalkintoehdokkaiden nimiä on vuotanut julkisuuteen. Listalla ovat leikkeen mukaan mm. presidentit Jimmy Carter ja Urho Kekkonen.
25.9. Leike, jossa taulukko kunnallisvaalien tuloksista.
29.9. Leike, jossa kerrotaan puheenjohtaja Sorsan todenneen radiohaastattelussa, että hän uskoi valtiojohtoista kuvaputkiyhtiötä perustettaessa virheellisiin arvioihin ja toimi niiden pohjalta.

Lokakuu
3.10. Leike Helsingin Sanomien tilaamasta gallup-tutkimuksesta. Leike kertoo pääministeri Mauno Koiviston olevan ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi.
4.10. Leike, jossa kerrotaan puheenjohtaja Saarisen todenneen, ettei SKP voi ajatella tukevansa Koivistoa presidentiksi.
13.10. 23.10. Kosygin erosi terveydellisistä syistä pääministerin yms. tehtävistä. Oikein tuli mieli pahaksi, kun Kosyginin ero tuli julkisuuteen.
23.10. Perttunen luonani. Kertoi, että presidentinvaalit kaikkien huulilla. Voitko vielä jatkaa?
30.10. Lehdistössä paljastui, että Finnvalco on päätetty lopettaa. 550 työtöntä. Tästä alkaa pyykki vailla vertaa.

Marraskuu
4.11. Vladimirov luonani tekemässä selkoa Moskovan matkastani.
25.11. Vladimirov pyynnöstä luonani. Vladimirov oli varsin tyytyväinen onnistuneeseen Moskovan ja Azerbeidshanin matkaan.

Joulukuu
5.12. Sairastuin influenssaan.
22.12. Leike, jossa referoidaan tasavallan presidentin uudenvuodenpuhetta vuodelta 1981.
31.12. Leike Moskovan suurlähetystön sähkeestä, jossa kuvaillaan entisen pääministerin Kosyginin muistoksi järjestettyä seppeleenlaskutilaisuutta. Suurlähetystön edustajien kerrotaan laskeneen kunniapaarien äärelle presidentti Urho Kekkosen seppeleen.

Lähdeaineisto:
Juhani Suomi Urho Kekkosen päiväkirjat 4 ISBN 951-1-19251-5

Ei kommentteja: