perjantai 10. joulukuuta 2010
Vuosi 1979 Urho Kekkosen päiväkirjassa
Iranin shaahin kukistuminen tammikuussa 1979 myötävaikutti välillisesti toisen öljykriisin syntyyn. Suomessa Sorsan hallituksen työilmapiiri pysyi huonona ja tunnelmia vain kiristi SDP:n ja Kepun yhä häikäilemättömämpiä muotoja saava kilvoittelu ulkopolitiikan saralla. Eduskuntavaaleja lähestyttäessä pääministerin asema näytti entisestään heikkenevän. Maaliskuun vaaleissa virta vei oikealle. Ei ihme, että Neuvostoliitto koki vaalituloksen hälyttäväksi. Holkerin yritys muodostaa enemmistöhallitus kaatui suurten puolueiden vastustukseen. Näin Kekkonen joutui turvautumaan Koivistoon tilanteessa, jossa muita pääministerikandidaatteja ei juuri ollut. Koiviston toinen hallitus nimitettiin 26.5.1979.
Bonnissa Kekkonen tapasi SLT:n kaikki tärkeimmät johtohenkilöt. Kaiken kaikkiaan valtiovierailu onnistui yli odotusten. Suotuisa vaikutus ei ehtinyt kestää pitkään. Suomen Kuvalehti julkaisi 15.6. eduskunnan puhemieheksi valitus Johannes Virolaisen haastattelun, missä tämä useaan otteeseen oli antanut ymmärtää, että kokoomuksen jääminen hallituksen ulkopuolelle oli johtunut nk. yleisistä syistä. Ankarasti suuttunut Kekkonen esiintyi jo puolilta päivin radiossa ja televisiossa kauhistellen puhemiehen menettelyä. Kekkosen iskun rajuuteen oli lähinnä kaksi syytä. Haastattelun jälkeen selittelyjä julkisuudessa jatkaneen Virolaisen suu oli tutkittava. Yhtä tärkeää oli pyrkiä minimoimaan lausunnon aiheuttamat vahingot. Tämä nk. juhannuspommi johti Kekkosen ja Virolaisen lopulliseen välirikkoon.
Tammikuu
3.1. 5.1.1979 tuli poliisineuvost Tiitinen luokseni ja kertoi, että Saksan salaisen palvelun edustaja on ottanut yhteyttä kertoakseen, että Bulgarian suurlähettiläs, joka on kutsuttu kotiin, on ollut KGB:n palveluksessa. Hänen poikansa on loikannut länteen. Isä ja poika ovat kertoneet olevansa KGB:n miehiä.
4.1. Kalle Kaihari soitti minulle Laukaaseen ja kertoi Aatos Erkko oli omasta aloitteestaan soittanut hänelle ja sanonut, että UKK:ta on kohdeltu lehdistössä epäoikeudenmukaisesti. Siihen olisi saatava korjaus.
12.1. Demarissa Apusen räävitön kirjoitus ensi sijassa minua vastaan. Tapasin Sorsan. Ei sanonut lukeneensa Apusta. mutta tuomitsi Apusen, kun kerroin.
15.1. Vladimirovin kanssa sovittiin, että Väyrynen ottaa epävirallisen yhteyden Vladimiroviin ja selvittää mitä etuja ja mitä varjopuolia on siitä, että Suomi liittyy EFTA:n täysjäseneksi.
20.1. Perttunen 25.1. Oli tavannut Stepanovin, joka ärtyneessä äänilajissa jatkuvasti puhuu Sodan ja rauhan miehistä.
29.1. Dagens Nyheterin nimimerkin Tysta Marin julkaisemia juoruja Suomen diplomaattikunnasta. Nimimerkin herkullinen kuvaus rouva Anita Hallaman yksinvallasta referoidaan tarkasti: ”Rouva Hallama on yksi harvoista tasavallassa – ehkä ainoa – jota mahtavan presidentinkin täytyy totella.”
31.1. Olin Turjan kanssa Vaasassa katsomassa Turjan ”Jääkäri Ståhlia”. Harvinaisen huono näytelmä, mutta Pohjanmaalla menee mikä tahansa, kun se on isänmaallista ja ryssänvihaa.
Helmikuu
1.2. Vladimirov luonani. Maanpetosjuttu hoituu normaalissa järjestyksessä.
7.2. Sorsa luonani. Hän esitti ajatuksenaan, että hän on harkinnut, ettei jatkaisi pääministerinä vaalien jälkeen.
13.2. Perttunen luonani. Kertoili Kepun sisäisistä asioista. Vanhemman ja nuoremman polven välillä on ristiriitoja, mutta Perttunen oli sitä mieltä, että tämä vahvistaa Kepun K-linjaa.
16.2. Joukko vanhoja ystäviä Tamminiemessä. Rastaat, Sevelius, Hentilä, Sotamaat, Kivalot, Pentti Halonen, Mattilat, Kaihari ja Anja Nurmi, Wächterit, Westerlundit, Sarpanevat ja Maarit.
21.2. Kosygin täytti 75-vuotta. Lähetin lahjaksi Martti Talvelan esittämän Boris Godunovin. Hallama vei lahjan ja kirjeen Kosyginille.
26.2. Hetemäki luonani. Oli ollut kaksi kertaa syömässä Vladimirovin kanssa. Neuvostoliiton Suomen suurlähetystössä kaksi linjaa. Toinen hyväksyy Kokoomuksen hallitukseen (Valdimirov) ja toinen sen torjuu jyrkästi (Stepanov).
Maaliskuu
8.3. Puhuin radiossa. Oli näyte 1956 vaalitilaisuudesta ja puhe vuodelta 1979. Puhe 8.3.1956 oli selkeä, tankkailematon, kirkas. Nuoren miehen puhe. Eilinen puhe, joka tulee julki Länsi-Saksan matkan yhteydessä, ääni on epävarma, takeltelevaa, takaisinottoja jne. Tuntui todella kuin vanha mies olisi päässyt tehtävään, siis puheen pitämiseen ja se oli todella vanhuksen puhe.
15.3. Kutsuin Korhosen ja Perttusen luokseni. Kyseessä Perttusen laukaisu: Suomi hoitaa asiansa, ei aina tarvitse juosta kysymään neuvoja Tehtaankadulta (siitä kirje Korhoselle). Korhonen vakuutti, että hän ei tarkoittanut minua, hän on ollut ja on lojaali. Sovittiin, että asia unohdetaan. Mutta tähän asia ei jää tähän. Tehtaankadulla puhutaan tästä jo paljon.
18.3. Vaalipäivä. Äänestin Arja Kekkosta.
19.3. Vaalit 18. ja 19.3. Huonosti kävi Kepulle, mutta pahinta oli Vennamon nousu. 2+6= 8.
22.3. Jaakko Pajula tuli luokseni. Hän kertoi olleensa laajassa keskustelussa Vladimirovin kanssa. Vaalit ja hallitus. NL voi suhtautua myönteisesti siihen, että kokoomuslaisia tulee uuteen hallitukseen.
27.3. 29.3. Koivisto luonani. Tapaa Vladimirovin lounaalla. Sorsa kertoi tavanneensa Kanervan, joka oli uhannut, että kanervalaiset voivat erota kokoomuksesta. Heillä kokous nyt viikonvaihteessa.
29.3. Perttunen luonani. Hän selvitteli Kepun ryhmän sisäisiä suhteita. K-linjalla 23 ja Virolaisen linjalla 13. Perttunen katsoi, että Virolainen on menettänyt asemansa ryhmän johdossa (ihmiset ovat kyllästyneet naaman vääristelyyn).
Huhtikuu
3.4. Karjalainen kertoi, että sd puolue on tehnyt yksimielisen päätöksen, että se ei suostu kokoomuksen kanssa yhteiseen hallitukseen.
4.4. Luonani pyynnöstään kanervalaiset (Kanerva, Juuso Häikiö, Mykkänen ja Kivelä) Ei erikoisempaa. Sanoin kanervalaisille: olette rohkeita poikia.
9.4. Presidenttikierros hallitusasiassa. Vladimirov: Hallitusasia olisi hoidettava niiden poliittisten puolueiden yhteistyöllä, jonka SDP, SKP ja Kepu muodostavat.
11.4. Stepanov Väyryselle: kommunistien osalta olisi paras hallitusratkaisu, että kommunistit eivät mukana.
17.4. Ahti on alkoholisti, sen on Vladimirov myöntänyt.
24.4. Hallama: Sobolev Neuvostoliiton uudeksi suurlähettilääksi Helsinkiin.
30.4. Leike, jossa referoidaan Die Welt artikkelia suomettumisesta.
Toukokuu
2.5. Luonani Vladimirov. Kysyi olenko kuullut Stepanovista. Hänen suhteensa on tehty periaatepäätös, että eroaa. Tilalle diplomaatti, jonka nimeä en kärttänyt saada, koska tiesin kuka tulee. Vladimirov puolusteli Karjalaista. Minä sanoin, että en luota. Virolainen ei osaa ulkopolitiikkaa.
7.5. Kirjoitin yksityisluontoisen kirjeen Virolaiselle. Esitin siinä, että hän eroaisi hallituksesta, hänelle annettaisiin puhemiehen paikka.
8.5. Koivisto suostui vähällä houkutuksella. Ei näytä Väyrysen mielestä hyvältä.
22.5. Koivisto luonani. Ei tunnu saavan aikaan päätöksiä. Hän on verraton mies fundeeraamaan.
23.5. Päivällinen Tamminiemessä. Wallenberg, Hallamat, Vanamot, Tiivolat, Mattilat + minä ja Wächter.
27.5. Lehtileike, jossa kerrotaan Suomen Pankin vt. pääjohtajan Ahti Karjalaisen joutuneen syytteeseen rattijuopumuksesta ja kommentoidaan tapahtuman tragiikkaa.
28.5. Söin Anitan kanssa päivällisen Tamminiemessä.
29.5. Heräsin aamulla puhelinsoittoon. Ahti Karjalainen soitti. Kertoi, että hänen yksityiselämänsä on saanut pahan kolauksen. 10.5. hän söi lounasta tovereidensa kanssa. Tuli otettua. Hän ajoi sitten kotiin ja nukkui 6 tuntia. Illalla lähti ajamaan Suomusjärvelle, ajoi itse. Lohjanharjulla hän kärähti. Someron apulaisnimismies otti hänet kiinni, henki haisi viinalle. Poliisiasemalla alustava tutkinta. Alkoholi% oli noin 1,5. Joutuu syytteeseen.
Kesäkuu
9.6. Vladimirov luonani. Tiedusteli, milloin olen vapaa vierailemaan Neuvostoliitossa.
11.6. Leikkeitä, joissa Virolainen puolustautuu ja perustelee lausuntojaan.
13.6. Johannes Virolainen S. Kuvalehti 15.6.1979 n:o 24 (sivun kokoinen leike). HS 16.6. J.Virolainen: ”Kyllähän sen jokainen tietää, että ne ovat yleiset syyt, eivätkä sisäiset syyt.”
17.-22.6. Leikkeitä, joissa puidaan Virolaisen haastattelua ja Kekkosen tuomitsevaa lausuntoa.
Heinäkuu
11.7. Rytkösen kirje UKK:lle 18.6.1979.
17.7. Sain päivällisen aikana omituisen taudinkohtauksen: valtimo jätti aluksi 4-5 lyönnin jälkeen yhden tyhjän lyönnin.
22.7. Palasin Laukaan matkaltani.
Elokuu
2.8. Kalle Kaihari 3.8.1979. Täytti 80 vuotta.
9.8. Ahvenanmaalla kalassa.
13.8. Syyskuu 1978: Kekkoselle toimitettu Neuvostoliiton korkeimman johdon nimissä tuotu viesti. Siinä esitetään, että Suomen presidentti suostuisi siihen, että marsalkka Ustinovin virittämiä keskusteluja ”Suomen ja Neuvostoliiton armeijain yhteisistä toimenpiteistä” voitaisiin jatkaa syyskuussa Neuvostoliittoon lomamatkalle saapuvan kenraali Sutelan kanssa.
27.8. Mika Waltari kuoli.
Syyskuu
5.9. Suomen Kuvalehti: Leike, jonka aiheena on BBC:n aloittama ohjelmasarja ”Karhun naapurina”, jonka yksi osa on filmattu Suomessa. Sen odotetaan antavan Suomesta hyvin negatiivisen kuvan.
19.9. Uusitalo soitti. Kertoi, että Kepun kenttä on viime aikoina selkeästi ottanut Virolaista vastustavan kannan.
29.9. Lavajärvellä. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia vierailulla Suomessa. Tampereen 200-vuotisjuhlat.
Lokakuu
2.10. Väyrynen luonani. Kerroin hänelle Hallaman kirjeestä. Olen kutsunut Hallaman Helsinkiin 16.10. Hallama huolissaan talvisotaan liittyvistä lehtikijroituksista.
11.10. Olin Jyväskylässä maaherra Sipposen luona saunassa. Kepun järjestöväki luopunut Virolaisen tukemisesta.
15.10. Hirvijahdissa Danskarbyyssä. Ammuin 1,5-2-vuotisen uroshirven. Ilta meni sen jälkeen repaleiseksi.
19.10. Halonen soitti. Kaikki menee hyvin, mutta sokeritauti on pojassa.
Marraskuu
25.11. Kansan Uutiset. Virolaisen antama haastattelu. Haastattelijana Jalmari Rotko. Virolainen ei tule luopumaan puheenjohtajakilvasta. Virolainen vakuuttaa, ettei hänen tarkoituksenaan ollut loukata Kekkosta ja ettei se merkinnyt minkäänlaista irtiottoa.
Joulukuu
12.12. Maaherra Timonen luonani. Kertoi, että Väyrynen ei mene viljelijäväestön keskuudessa läpi. Suositteli Heikki Haavistoa.
16.12. Ahti Karjalainen soitti 11.12. lounaan jälkeen ja päissään.
17.12. Vladimirov luonani. Väyrynen aiheuttaa päänsärkyä NL.n taholta. Epäluuloja on.
Lähdeaineisto: Juhani Suomi Urho Kekkosen päiväkirjat 4 ISBN 951-1-19251-5
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti