perjantai 26. marraskuuta 2010

Hiihdon MM-kisat Lahdessa


Kolme neljästä vuoden 1958 hiihdon maailmanmestarista johti Lahden MM-kisojen lippuvartiota, kun kisojen avajaiset suoritettiin illan suussa helmikuun 17. päivänä. Avajaismarssin keulassa kulkivat Paavo Korhonen, Juhani Kärkinen ja Veikko Hakulinen kukin Suomen lippua kantaen. 27:n osallistujamaan joukkueet olivat etukäteen nimenneet lipunkantajansa, joita ei kuitenkaan tarvittu. Syynä siihen, että mm. Suomen joukkueen lipunkantaja Juha Mieto sai tyytyä esimarssijan osaan, oli Kiinan kansantasavallan eli Taiwanin päätös MM-kisoihin mukaan lähtemisestä. Joukkue oli ilmoitettu mukaan, mutta oli aikaisemmin jäänyt kisoista pois. Joukkue saapui kuitenkin paikalle viime tingassa, eikä hyväksynyt tarjottua lippua. Järjestelytoimikunta kävi viime hetken neuvotteluja ulkoministeriön kanssa ja tuloksena oli se, että kaikki liput jätettiin ohimarssista pois.

Suomen suurimmat toiveet MM-kisoissa oli rakennettu Juha Miedon ympärille, ja tiedettiin, että hän oli tähdännyt lähinnä 30 km:n matkalle. Siinä toiveet kuitenkaan eivät täyttyneet, kun ensimmäinen miesten pituushiihto pääsi alkamaan helmikuun 19. päivänä. Mahtavan yleisöjoukon, 20 000 henkilöä, kerännyt 30 km oli Neuvostoliiton juhlaa. Neuvostoliiton Sergei Saveljev vei voiton vakuuttavasti. Toiseksi tuli hänen maanmiehensä Nikolai Zimjatov neljä sekuntia ennen kilpailujen suuryllättäjää Puolan Josef Luszczekia. Suomen paras oli Matti Pitkänen. Juha Mieto jäi seitsemänneksi. Risto Kiiskinen oli 16. ja Arto Koivisto 29.

Tampereen Pyrinnön Hilkka Riihivuori avasi Suomen mitalitilin helmikuun 18. päivänä. Hilkka suoritti hurjan loppuvedon naisten kympillä ja se riitti pronssimitaliin. Hänen edellään olivat kuitenkin N-liiton Zinaida Amosova ja Raisa Smetanina. Taina Impiö oli viides, Helena Takalo 13. ja Marjatta Hämäläinen 23.
Ensimmäinen kilpailupäivä päättyi pikkumäen kilpailuun, jossa DDR vei kaksoisvoiton. Vasta 18-vuotias Mathias Buse voitti ja toisena oli hänen maanmiehensä Henry Glass. N-liiton Aleksei Borovitin oli kolmas. Suomalaisista Pentti Kokkonen sijoittui viidenneksi, Tapio Räisänen kuudenneksi, Jari Puikkonen 12. ja Jouko Törmänen 15. sijalle.

Kaksoisvoitto

Vatsavaivaisena10 km hiihtänyt Helena Takalo oli nyt huippuvireessä ja suoritti loppukirin, joka oli vertaansa vailla. Kilometriä ennen maalia Takalo oli neljäntenä edellään N-liiton Smetanina ja Kulakova sekä Hilkka Riihivuori, joka pystyi nyt vaihtamaan kympin pronssimitalinsa hopeiseen. Helenan ja Hilkan aikaero oli melko tasan viisi sekuntia. Taina Impiö oli 9. ja Marja Auroma 19.
20 km:n matka oli ensi kertaa MM-kisojen ohjelmassa helmikuun 25. päivänä. N-liiton Zinaida Amosova voitti toisen henkilökohtaisen mestaruutensa ennen Galina Kulakovaa ja Helena Takaloa. Hilkka Riihivuori oli neljäs, Taina Impiö 13. ja Marja-Liisa Hämäläinen 16.

Viestivoitto

Helmikuun 22. päivänä Suomen tytöt kruunasivat kisamenestyksensä kirkkaimmalla mitalilla voittamalla kultaa 4 x 5 km viestissä. Kolmannen osuuden loistavasti hiihtänyt Hilkka Riihivuori, 25, ratkaisi helmikuun 22. päivänä MM-kisojen naisten 4 x 5 km viestin Suomen eduksi. 21-vuotias Taina Impiö suoritti taktillisesti täydellisen avaushiihdon tullen ensimmäisenä vaihtoon. Marja-Liisa Hämäläinen joutui toisella osuudella päästämään sekä Neuvostoliiton että DDR:n tytöt ohitseen, mutta tämän Hilkka Riihivuori korjasi hiihtäen kiinni melkein mahdottomalta näyttäneen etumatkan.
Ankkurina hiihti Helena Takalo, 30. Vaikka Helena hyvinkin vaihdossa olisi päässyt johtoasemaan, hän tyytyi jäämään N-liiton Galina Kulakovan vanaveteen odottamaan parempaa ohitustilannetta. Sopiva tilanne tuli kolmen kilometrin kohdalla, jolloin Helena meni menojaan jättäen sekä Kulakovan että DDR:n Christel Meinellin taakseen. Suomen tytöt olivat voittaneet kaksi kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssimitalia.Josef Luszczek Puolasta ja Juha Mieto Suomesta

50 km:n voitto Ruotsiin

Ruotsin Sven-Åke Lundbäck johti 50 km:n hiihtoa helmikuun 26. päivänä käytännöllisesti katsoen alusta loppuun asti. 10 km:n kohdalla johdossa oli Suomen Matti Pitkänen. Lundbäckin voitto oli kiistaton, 51 sekuntia ennen Evgeni Beljajevia ja 1.09 ennen kisojen yllätysnimeä Jean-Paul Pierratia. Pertti Teurajärvi oli 15. ja Heikki Torvi 31. Juha Mieto oli 44.
Miesten viesti hiihdettiin 23. helmikuuta, ja nyt oli Ruotsin vuoro voittaa. Mestarijoukkueessa hiihtivät Sven-Åke Lundbäck,30, Christer Johansson,27, Tommy Limby, 30, ja Thomas Magnusson, 27.
Suomen joukkue, johon kuuluivat Esko Lähtevänoja, Juha Mieto, Pertti Teurajärvi ja Matti Pitkänen oli toisena. Pronssi meni Norjaan.
Kurikan Juha Mieto voitti Lahden MM-kisojen mitalinsa taistelemalla helmikuun 21. päivänä. Mitali ei ollut kultaa, vaikka siihenkin oli edellytyksiä. Jussi sai tyytyä pronssiin. Pikamatkan korkeimmalle palkintokorokkeelle kiipesi kisojen suurin yllättäjä, 21-vuotias puolalaisnuorukainen Josef Luszczek, jonka loppukiri oli ylivoimainen. N-liiton Evgeni Beljajev oli toisena maalissa ripeän puolalaisen jälkeen. Matti Pitkänen oli jälleen neljäntenä, Pertti Teurajärvi 12. ja Pentti Vahvaselkä 32.

Räisänen voitti suurmäen

28-vuotias kajaanilainen rakennusmestari Tapio Räisänen voitti suurmäen maailmanmestaruuden helmikuun 26. päivänä vain kourallisen yleisöä katsellessa tyylinäytettä Stadionilla. Suurmäen kilpailua jouduttiin voimakkaan tuulen vuoksi siirtämään vuorokaudella, eikä yleisö vielä aamutunneilla ollut ehtinyt stadionille. Taistelu kullasta oli äärimmäisen tiukka. Itävallan Alois Lipburgeriin piste-ero oli vain 0,3 pistettä. Jouko Törmänen oli suurmäessä kuudes, Pentti Kokkonen 12. ja Jari Puikkonen 39.
Yhdistetyn kilpailussa Rauno Miettinen tuli toiseksi. Voiton vei DDR:n Kondrad Winkler. DDR:n Ulhrich Wehling oli kolmas. Jouko Karjalainen oli kahdeksas, Jukka Kuvaja 16. ja Jorma Etelälahti 17.

Katso Hiihdon MM-kisat Lahdessa
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=87&t=191

Katso Naisille huima viestivoitto Lahdessa
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=87&t=191&a=691

Katso Takalolle pikamatkan MM
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=87&t=191&a=688

Katso Mieto lipsui MM-pronssille
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=87&t=191&a=690

Katso Miesten viesti
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=87&t=191&a=6706

Katso Tapio Räisäselle voitto suurmäessä
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=87&t=191&a=6723

Erkin kommentti: Doping oli tuohon aikaan käytössä urheilussa. Mikä oli dopingin osuus Lahdessa ja ketkä sitä käyttivät? Se on jäänyt selvittämättä

Lähdeaineisto:
Vuosikirja 1978

Ei kommentteja: