lauantai 25. syyskuuta 2010

Vuosi 1976 Urho Kekkosen päiväkirjassa


















Suomessa herätti suurta huomiota Kekkosen 1.8. alkanut kolmas virallinen vierailu Yhdysvaltoihin. Sen merkitystä vain korosti se, että hän oli ainoa valtionpäämies, jolle järjestettiin vierailu Yhdysvaltain 200-vuotisjuhlien yhteydessä. Presidentti Gerald Fordin kanssa käymissään neuvotteluissa Kekkonen keskitti ponnistelunsa Suomen vientimahdollisuuksien kaikkinaiseen edistämiseen ennen muuta jäänmurtajakauppojen aikaansaamiseen.
Miettusen hallitus ei todellakaan ollut syntynyt onnellisten tähtien alla. Hallituksen työtä tulivat vaikeuttamaan Kepun sisäiset ristiriidat ja ”puolueen tohtoreiden” kilvoittelu, samaten Kepun ja MTK:n välien kärjistyminen.
Miettusen kolmas, 29.9. nimityksensä saanut ministeristö oli keskustalainen vähemmistöhallitus, jossa Kepun ohella olivat mukana molemmat kansanpuolueet. Kepusta tulivat tällä kertaa Miettusen vaatimuksesta mukaan sekä Karjalainen että Virolainen. Ulkoministerin salkun Kekkonen kuitenkin varasi Keijo Korhoselle.

Tammikuu

1.1. Kekkonen on halunnut lähettää 1. osan teoksestaan Kirjeitä myllystäni tietyille henkilöille. Pitkän listan kymmenen nimeä järjestyksessä ovat Maarit Tyrkkö, Keijo Korhonen, Kalervo Hentilä, Veli Arvonen, Ahti Karjalainen, Martti Miettunen, Kalevi Sorsa, Jaakko Hallama, Matti Tuovinen ja Taneli Kekkonen.
5.1. Jussi Mäkinen kertoi, että Virolainen oli soittanut Fagerholmille ja esittänyt ryhdyttäväksi toimenpiteisiin, että minun virka-aikaani tasavallan presidenttinä olisi lainsäädännöllä lyhennettävä.
13.1. Sorsa luonani selostamassa Moskovan matkaansa. Oli tyytyväinen. Matka onnistunut.
15.1. Karjalainen soitti – pitkästä aikaa. Streltsov pyytänyt häntä muutaman päivän vierailulle Neuvostoliittoon 22.1. lähtien.
17.1. Vilkuna soitti ja kertoi, että salassa pidosta huolimatta Gerdhardsen, Norjasta, oli kertonut, että Nobelin rauhanpalkinnosta äänestettäessä Saharov oli minut yhdellä äänellä.
27.1.Keijo Korhonen luonani. Tiedusteli, voiko hän päästä (palata) UM:n palvelukseen esim. ensi vuonna. Mieluummin ulkomaille. Lupasin.

Helmikuu
3.2. Stepanov luonani aamiaisella. TVO 2 (Teollisuuden Voiman 2 ydinvoimala). NL on valmis rikastamaan uraanin. Mutta se tekee sen TVO 2:n osalta sillä ehdolla, että seuraavat atomivoimalaitokset rakennetaan yhteistyössä NL:n kanssa.
23.2. Miettunen luonani. Kertoi Ahti Karjalaisen 22:lle Kepun kansanedustajalle selittäneen, että syypää siihen, että Kostamus-sopimusta ei ole saatu aikaan on hallituksen välinpitämättömyys ja saamattomuus.
26.2. Päivällisillä Hallamat ja Kivalot. Meni mukavasti mutta pitkään.

Maaliskuu
1.3. Kävin Sylvin haudalla.
3.3. Karjalainen luonani. Virolainen saarnaa, ettei Etykin jälkeen ole tarvis pelätä Neuvostoliittoa.
7.3. Väsyin hiihdossa. Muisti hämärtyi. Rikke Sotamaa kertoi, että olin jo koettanut juoda silmälasikotelosta. WC:hen yöllä mennessäni yritin väärään paikkaan. Rikke on huolestunut. Puhunut Haloselle. Menen HYKS:n tutkittavaksi 9.3.
9.3. HYKS kolmen päivän perusteelliset tutkimukset.
12.3. Miettunen luonani. Hallitustilanne liikevaihtoverokorotusyrityksen vuoksi hyvin hankala. 14.3. Mörrumiin. Wallenberg tuli Tukholmasta mukaan.
16.3. Palasin Mörrumista.
18.3. Stepanov luonani. Breznev pyytänyt, että saisi tavata minut.
19.3. Miettunen luonani. Ei sopua hallituksessa.
21.3. Illalla Rastaan ja Stepanov kera,. Rastas lähtee Moskovaan 22.3. Stepanov antoi hyviä neuvoja.
22.3. Kepun kentällä levitetään tietoa, että Johannes Virolainen tuhlasi valtionvarainministerinä valtion kanssa. Muun muassa kansanedustaja Mikko Pesälän kerrotaan levittävän tietoa puhetilaisuuksissa.
25.3. Esa Timonen soitti. Oli tuumannut. Oli valmis Kepun puheenjohtajataisteluun, jos minä pidän sitä välttämättömänä. Sanoin, että en pidä välttämättömänä, mutta hyvin toivottavana ja hyödyllisenä.
30.3. Leike, jossa kerrotaan SDP:n puoluesihteerin Ulf Sundqvistin uhanneen, että jollei SDP saa tahtoaan läpi veropolitiikassa, se harkitsee hallituksesta vetäytymistä.
31.3. Väyrysen tiedonanto. Siinä Väyrynen ilmoittaa, ettei hän aio esitetyistä toivomuksista huolimatta asettua ehdolle Keskustapuolueen puheenjohtajaksi. Samalla hän esittää, että Virolainen luopuisi puheenjohtajuudestaan.

Huhtikuu
2.4. Sanoin Miettuselle, että parasta lähteä siitä, että 15.5. hallitus hajaantuu.
3.4. Sekä Timonen että Karjalainen erikseen luonani.
4.4. Anita Hallama lähti itään.
7.4. Yya-sopimuksen 28. juhla.
8.4. Haukipuro luonani. Kun viime syksynä Kostamuksen käyntiä varten pyydettiin viisumia, Virolainen ei saanut.
13.4. Olin lääkärintarkastuksessa. Entisellään. Verenpaine 140-90. Sorsa, Ahde, Sundqvist ja Lipponen Tamminiemessä. Puhuttiin urheilusta.
15.4. Virolainen taistelee (ja voittaa) kepun puheenjohtajan paikasta. Mutta kaikki väittävät, että hän on jo alkanut taistelun presidentin paikasta, jollei 1978, niin sitä seuraavissa vaaleissa.
21.4. Stepanovilla vastaanotto Kepun eduskuntaryhmälle. Oli pitänyt puheen, jossa oli kiittänyt kepua ulkopolitiikan hoitamisesta. Maininnut nimet UK, Korsimo, Kleemola, Karjalainen, Uusitalo, Väyrynen ja Immonen. Jätti pois Virolaisen.

Toukokuu
1.5. Ilkka Kanerva luonani. Yllytin häntä kokoomusnuorten itsenäiseen esiintymiseen.
3.5. Puhe Nyererelle.
4.5. Arvo Pentti luonani.
7.5. Anita Hallama Suomessa.
9.5. Tansanian presidentti Julius Nyerere valtiovierailulle Helsinkiin.
11.5. Leike, jossa Kekkosen lämpimät ja kunnioittavat muistosanat Alvar Aallolle.
25.5. Kuningar Elisabeth saapui valtiovierailulle. Illalliset.

Kesäkuu
1.6. Varaulkoministeri Zemskov luonani. Kotov luonani.
12.6. Valittiin keskustapuoleen puheenjohtajisto yksimielisesti: Virolainen, Ahti Pekkala, P. Väyrynen, M. Väänänen. Puoluesihteeriksi Immonen.
13.6. Tapasin Stepanovin.
17.6. Gluzenko luonani.
18.6. Lähdin Carl XVI Kustaan ja Silvian häihin Tukholmaan.
20.6. Leikkeitä, joissa kerrotaan Kekkosen vierailusta, keskusteluista Brezhnevin kanssa.
27.6. Kamtshatkan matkalla mukana prof. Kivalo. Hän tutki terveydentilaani ja piti sitä hyvänä.
29.6. Arvo Hautala nimitettiin asuntoministeriksi. Pidän Hautalan valintaa poliittisesti epäviisaana. Sen olen sanonut sekä Miettuselle että Hautalalle.

Heinäkuu
1.7. Esitin Sorsalle, että päätetään Hallaman jäämisestä Moskovaan niin pitkäksi aikaan kuin terveys kestää. Sorsa hyväksyi tämän.
3.7. Maassa mielettömiä huhuja sairaudestani. Sipponen neuvoi ne kumoamaan. Maarit (Tyrkkö) teki uutisen.
16-19.7. Anitan (Hallama) kanssa Riskilässä. Sain 9 kalaa,
21.7. Ahti Karjalainen aamiaisella. Puhui presidentinvaalivalmisteluista.
25.7. Painija Ukkola ja soutaja Karppinen voittivat olympiakultaa. Onnittelusähke.
30.7. Lähtö USA:han valtiovierailulle.

Elokuu
1.8. Olympiakisat Montrealissa. Suomi sai neljä kultamitalia.
5.8. Leike, jossa Kekkosen puhe Minnesotan yliopistossa.
13.8. Luonani ministerineuvos Streltsov. Hän toi Brezhnevin ja Gromykon terveiset. Sanoi, että USA:n matkani onnistui hyvin.
15.8. Uusitalo ja Vilkuna. Virolainen vahvistanut aivan uskomattomasti asemiaan kepussa. 25.8. Aamulla lento Turku-Jyväskylä. Maaherra Jämsenin hautajaiset.
26.8. Kirjoitin kirjeen Jussi Mäkiselle, joka on ollut holtiton humaloissaan. Sorsa kertoi, että Itävalta ja Kreiski ovat tyytymättömiä siihen, että Jussi Mäkinen on vielä Suomen suurlähettiläänä.
31.8. Leike, jossa kerrotaan Yhdysvaltain Helsingin-suurlähettilään Austadin todenneen, että ”Suomi on kärkimaa, mitä tulee työskentelyyn rauhan puolesta”.

Syyskuu
3.9. Leike, jossa Demarin entinen pakinoitsija Simppa, Simo Juntunen, väittää, että hänen erottamisensa lehdestä aiheutti presidentti Kekkonen.
7.9. Keuruulla Otavan painossa. Ajetaan parhaillaan Kirjeitä myllystäni II. Illalla Laukaaseen, josta Konnevedelle kalalle.
9.9. Miettunen kertoi, että erot SKDL:n ja muun hallituksen välillä olleet suuret.
11.9. Martti Miettunen soitti, SKP:n pääsihteeri Aalto ilmoittanut Sorsalle, että jos äänestykseen mennään ja he häviävät, he jättävät hallituksen.
16.9. Matka Norjaan.
17.9. Miettunen aamiaisella Tamminiemessä. Hyvältä ei näytä.
20.9. Leike, jossa kerrotaan, että Karjalainen on kieltäytynyt tulemasta hallituksen muodostamistehtävän saaneen Miettusen hallitukseen.
21.9. Presidentinkierros. Ei paljon apua.
23.9. Rauhankokous. Olin siellä. Jo muutama kuukausi sitten annoin Maaritille (Tyrkölle) käskyn koota yhteen mappiin jokaisen aseistariisuntaa koskevan paperin.
26.9. Miettunen luonani Tamminiemessä. Esitin hänelle tarjouksen uuden hallituksen pääministeriksi.
27.9. Soitin Keijo Korhoselle ja kerroin antavani Miettusen muodostettavaksi halllituksen. Kysyin Korhoselta, oletko valmis ottamaan vastaan ulkoasiainministerin salkun. Korhonen vastasi, ettei tällaisesta tarjouksesta kieltäydytä.
29.9. Leike, jossa Miettusen uuden hallituksen kokoonpano. Kotovin seuraaja pyrki luokseni. Kaksi asiaa: Moskova tyytyväinen siitä, miten hoidin hallituspulan. Toinen asia. Gromyko on tehnyt YK:ssa esityksen väkivallan kieltämisestä kansainvälisissä suhteissa.
30.9. Stepanov luonani päivällisellä.

Lokakuu
4.10. Aamulla HYKSiin tarkastukselle. Paluu kotiin 5.10.
8.10. Luonani kokoomuksen Kanerva. Tehnyt yksityisen matkan Neuvostoliittoon. Siellä poliittisia kontakteja. Koivisto luonani. Kertoi pitävänsä jyrkän puheen talouspolitiikasta.
10.10. Aamulla lähdettiin Riskilään. Rastas, Kaihari, Sotamaa rouvineen ja Maarit (Tyrkkö). Huono kalansaalis.
15.10. Kotov kertoi, että Suomessa varjostetaan Neuvostoliiton diplomaatteja. Minä: kuka varjostaa? K: Arvo Pentin miehet (Supo). Minä: ei pidä paikkaansa. Kotov: minä tiedän sen ja suurlähetystö tietää. Parikymmentä vuotta sitten kertoi samaa minulle. Lupasin silloin, että se loppuu ja silloin se loppuikin. Nyt on alkanut uudelleen. Sanoin ottavani asiasta selon.
21.10. Kalela palasi parin viikon vierailulta Neuvostoliittoon. Tavannut mm. Derjabinin, joka ihmetellyt Komissarovin kirjan herättämää kohua.
27.10. Piru merrassa. Ruotsinmaalaiset lehdet ovat paljastaneet vakoilun Suomen tullilaitoksessa Neuvostoliiton hyväksi.

Marraskuu
3.11. Carter valittiin USA:n presidentiksi.
5.11. Arvo Pentti soitti ja kertoi, että Suopon apulaispäällikölle oli Stepanovin sihteeri soittanut ja sanonut, että kutsujen lähettämisessä vallankumousjuhlille on tapahtunut virhe. Suopolle lähetetyt kutsut peruttu.
9.11. Rautatielakko. Olin kutsunut luokseni Loikkasen ja Sipposen. Olen ajatellut puhua ja sanoa, että lakko on turha. En tule koskaan antamaan esitystä eroamisikärajan alentamisesta 63 vuodsta 58 vuoteen.
10.11. Puheeni 11.10. klo 12.30. Sipponen teki luonnoksen, se oli heikko Sipposen tekemäksi.
17.11. Lähtö valtiovierailulle Unkariin. Paluu 20.11.
22.11. Haukipuro Oulusta luonani. Oli ollut hirvijahdissa Hailuodossa Stepanovin kanssa. Stepanov oli räikein sanoin arvostellut Keijo Korhosta ja sanonut, että saat kertoa tästä tovereillesikin.
26.11. Yllättäen Stepanov pyysi puheillepääsyä.
27.11. Lähdin Tukholmaan.
30.11. Leike, jossa kerrotaan Juhani Perttusen tulleen nimitetyksi tasavallan presidentin kansliapäälliköksi.

Joulukuu
2.12. Holkeri ja Salmenkivi luonani. Lupasivat, että jos hallitus esittää selkeän ohjelman, kokoomus äänestää sen puolesta ja takaa hallituksen luottamuksen.
9.12. Maarit (Tyrkkö) soitti. Oli puhunut presidentinvaaleista Paavo Haavikon kanssa. Haavikon mielestä ei muuta todellista ehdokasta kuin UKK. Valitsijamiesvaaleja ei ole syytä järjestää. Otin asian aluksi leikilläni, puolueethan ovat päättäneet, että valitsijamiesvaalit. Siinä jutellessa tuli mieleen, voisinhan kääntyä puolueiden puoleen ja pyytää, että ne hoitaisivat asian poikkeuslailla, koska todellista vaalia ei tule.
14.12. Kutsuin Stepanovin luokseni.
16.12. Stepanov pyrki luokseni. Kertoi, että Brezhnev on julkituonut ilonsa, että haluan henkilökohtaisesti onnitella häntä.
18.12. Kun lähdin onnittelemaan Brezhneviä, sanoi Ahti Karjalainen, vie minunkin onnentoivotukset. Ei mies näe suhteellisuutta asioissa ja asioissa.
29.12. En tiedä mistä johtuu, mutta olen muutaman päivänä tuntenut itseni kovin väsyneeksi.

Lähdeaineisto: Juhani Suomi Urho Kekkosen päiväkirjat 4 ISBN 951-1-19251-5

Ei kommentteja: