Koivistoja kuljettava Finnairin erikoiskone laskeutui Tokion uudelle Naritan lentoasemalle puolenpäivän aikaan. Suuren lentoaseman taustameluun 21 kunnialaukauksen pukahtelukin katsoi lähes kokonaan. Sää oli kauniin kesäinen ja lupasi hyvää alkavalle vierailulle. Naritassa Koivistot ja osa seurueesta vaihtoivat ilman seremonioita pienempään koneeseen lentääkseen sillä lähempänä Tokion keskustaa olevalle Hanedan kentälle. Muu osa suomalaisista kuljetettiin kuudenkymmenen kilometrin päähän Tokioon busseilla.
Kruununprinssi Akihito ja prinsessa Mishiko, edellisvuoden Suomen-kävijät, odottivat Koivistoja Hanedassa. Iloisen keskustelutuokion päätteeksi he saattoivat Koivistot Akasaki-palatsiin, keisarilliseen vierastaloon. Lukuunottamatta keisarillisessa palatsissa pidettäviä tilaisuuksia kaikki valtiovierailuun liittyvät seremoniat ja neuvottelut voitiin pitää sen tilavissa suojissa.
Turvajärjestelyt olivat jo molemmilta lentokentiltä alkaen mittavat ensisijaisesti vasemmistoradikaalien ryhmien keisarillista perhettä vastaan aiheuttaman uhan takia, mutta myös yleisen terroripelon vuoksi. Koko vierailun ajan tähän uhkaan törmättiin perusteellisten turvajärjestelyjen muodossa. Onneksi niiden massiivisin osa pidettiin kohtuullisella etäisydellä kunniavieraista, jotka kuitenkin eristettiin käyntikohteiden tavanomaisesta japanilaisesta elämästä.
Seuraavana aamuna oli tarkoitus pitää tuloseremoniat palatsin pihalla. Rankka sade pakotti siirtämään ne palatsin suureen juhlasaliin. Japanissa sääolot saattavat vaihdella nopeasti, joten muutos ei ollut ennenkuulumaton ja järjestelyt sujuivat tyylikkäästi. Seremonia alkoi keisari Hirohiton saapuessa palatsin ala-aulaan, jossa Koivistot tervehtivät häntä. Tästä hetkestä alkoi virallinen valtivierailu, kaikki sitä edeltävä oli ollut käynnin epävirallista osaa. Seremonia oli sisätiloissa heiman typistetty ja kunniakomppania oli jätetty pois. Lyhyen, noin viiden minuutin seremonian päätteeksi keisari ja Koivisto nousivat keisarilliseen, ilmeisistikin 40-luvlta olevaan tyylikkääseen mustaan Cadillaciin, jonka ovia koristivat keisarin vaakunat. Olimme matkalla suorittamaan Koivistojen kohteliaisuuskäyntiä keisarin palatsiin. Keisari opasti Koivistot vastaanottohuoneeseen, jossa he aluksi tervehtivät toisiaan lyhyillä puheilla ja keskustelivat sitten noin 15 minuutin ajan. Tämän jälkeen seurueen jäsenet ohjattiin yksi kerrallaan vastaanottohuoneeseen esiteltäviksi keisarille. Seurueessa oli kymmenen henkeä alkaen ministeri Väyrysestä ja Lindblmista ja päättyen Aueroon, Kalelaan ja kirjoittajaan. Kaisari Hirohito oli 84-vuotias ja sairasteleva.
Seremoniat vietiin läpi rauhallisesti ja kiirehtimättä, arvokkuutta korostaen. Äärimmäisen muodollisuuden vastakohtana oli ystävällinen ja lämmin tunnelma, joka oli hyvin ominaista japanilaiselle seurusteluperinteelle.
Seuraavan päivän kohokohta li epäilemättä keisarin juhlapäivällinen Koivistojen kunniaksi keisarillisessa palatsissa. Autosaattuen saapui palatsille täsmälleen 19.30, ja kaikki muutkin tapahtui erittäin tarkkojen seremoniakuvioiden mukaan. Keisari otti Koivistot vastaan ala-aulassa ja opasti heidät juhlakerrokseen tapaamaan keisarillista perhettä ja nauttimaan tervetuliaismalja. Suomalainen seurue opastettiin aluksi muiden vieraiden joukkoon, josta heidät pian siirrettiin käytävälle ja sieltä edelleen tervehtimään keisaria ja taas takaisin käytävälle, jossa keisarillinen perhe puolestaan tervehti heitä. Heleällä mutta kuuluvalla kellojen soitolla ilmoitettiin tilaisuuden päättymisestä tasan kello 22. Keisari saattoi Koivistot eteisaulaan ja kättelyjen jälkeen tilaisuus oli päättynyt.
Vierailun seuraavakin päivä oli kauniin kesäinen ja kuin luotu päivän ohjelmassa olevalle turismille, Koivistoille esiteltiin Kiomitsun toista tuhatta vuotta vamha temppeli korkealla vuoren rinteellä, josta aukeaa laajat näkymät Kioton yli. Väyrynen ei ehtinyt kunnolla katsella maisemia, hänen kun piti antaa taustalla lausuntoja Ilkka Suomiselle osoittamastaaan Suomen talouspolitiikkaa arvioimassta avoimesta kirjeestä, joka julkaistiin keskustapuoleen lehdissä Japanin-vierailun aikana. Mahtoi olla japanilaisillekin erikoinen näky tämä presidentin selän takana improvisoitu tiedotustilaisuus.
Olen useasti miettinyt Koiviston ja Väyrysen ongelmallista suhdetta ja päätynyt arvioimaan Väyrysen yrittäneen harkitusti provosoida Koivistoa monella eri tavalla. Valtion päämiehenä Koiviston kädet olivat sidotut, eikä hän aina voinut reagoida Väyrysen toimintaan. Useimmiten Koivisto näytti sivuuttavan ongelmat äärettömän rauhallisesti, mutta josku malja täyttyi lähes ääriään.
Eräällä seurueen jäsenellä oli vierailun alkaessa ongelmia. Näiden johdosta jouduin kieltämään hänen matkansa Kiotoon. Lähetystö sai velvoitteen yrittää valvoa häntä Tokiossa. Viimeisenä iltana hotelli Imperialissa tilanne paheni edelleen, ja turvamiehemme joutuivat taluttamaan hänet ensin autoon ja sitten koneeseen. Kiitos Kivimäelle ja Koivulle hänet saatiin kotimatkalle. Jouduin edelleen antamaan koneen lentoemännille kiellon tarjoilla hänelle ilman lupaani. Vain tämän ainoan kerran joudunn toteamaan selvän virheen seurueen valinnoissa.
Lähdeaineisto Veikko Vesterinen Presidentti Koiviston adjutanttina ISBN 951-20-4963-5
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti