maanantai 11. lokakuuta 2010

Kun aika on kypsä


















Heikki Kymäläinen on toimittanut kirjan Rafael Paasiosta. Muistelmien nimi on Kun aika on kypsä. Muistelmissaan Rafael Paasio kuvaa lapsuuttaan ja nuoruusvuosiaan Uskelassa, siirtymistään Helsinkiin latojanoppiin. Hän kertoo värikkäästi 1920- ja 1930-luvun sosiaalidemokraattisen nuorisoliikkeen toiminnasta ja osuudestaan sen ajan poliittisessa taistelussa, vastustajina sekä äärioikeisto että äärivasemmisto.

Hän kertoo siirtymisestään Turkuun Sosialistin päätoimittajaksi, paikkaan ja tehtävään, jossa hän sanoo olleen yllin kyllin opettelemista. Turusta alkoi jo parikymmentä vuotta järjestötyötä tehneen Paasion asteittainen nousu politiikkamme portailla: kansanedustajaksi 1948 ja 1950 kahdesti ministeriksi ensin Kekkosen toiseen ja sitten Fagerholmin kolmanteen, ns. yöpakkashallitukseen.

Paasio tilittää omaa suhdettaan SDP:n 1950-luvun puolivälissä alkaneeseen hajaannukseen, puolueen johdon toimintaan, joka oli ensisijaisesti suunnattu uutta presidenttiä Urho Kekkosta vastaan. Hän kertoo yksityiskohtaisesti Kekkosen nujertamiseen suunnatun Honka-liiton synnystä ja sen kaatumisesta, Neuvostoliiton lähettämän nootin aiheuttamasta umpikujasta, joka lopulta kaatoi sosiaalidemokraattien ja oikeiston presidenttihankkeen ja nosti sen vastustajan, Rafael Paasion SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Hän kuvaa puolueessa aiheuttamaansa hämmennystä, kun hän presidentinvalitsijamiesten vaalin jälkeen ehdotti, että SDP:n valitsijamiehet äänestäisivät varsinaisessa presidentinvaalissa Urho Kekkosta. Jo Honka-liiton kaatumisen yhteydessä esittämiään ajatuksia SDP:n siirtämisestä ”pari piirua vasemmalle” ja suhteitten luomista Kekkoseen ja Neuvostoliittoon Paasio alkoi järkähtämättä toteuttaa tultuaan valituksi SDP:n johtoon 1963. Hän kertoo peittelemättä puolueessaan vallinneesta henkilöpelistä ja juonittelusta, joilla hänet yritettiin kukistaa, viimeisen kerran menestyksekkään pääministerikauden jälkeen 1968, sillä läheskään kaikki puoluetoverit eivät hyväksyneet hänen toimintatavoitteitaan.

Paasio kuvaa taitavasti sitä kiihkeän odotuksen tunnelmaa ja riemua, kun asetetut tavoitteet saavutettiin vuoden 1968 eduskuntavaaleissa: SDP nousi suurimmaksi puolueeksi ja murtautui kahdeksan vuoden oppositiosta maan hallituspolitiikan johtoon. Hallituksen muodostajan tehtäviä kuvatessaan Paasio antaa lukijalla ainutlaatuista tietoa niistä tavoista, joilla hallitus muodostetaan, neuvotteluista, joissa ilta ei läheskään aina ollut aamua viisaampi ja sitkeistä ennakkoluuloista, jotka liittyivät SKDL:n mukaantuloon hallitukseen. Hän kertoo korkean tason päättäjien mielialoista – niin pettymyksen ja kiukun purkauksista kuin kaikki politiikan kiemurat kokeneitten poliitikkojen sutkauksistakin. Hän selvittää maatalouspolitiikan, sisäpolitiikkamme suuren kiistakysymyksen, osuutta hallituksissa ja hallitusneuvotteluissa, jotka 1972 johtivat ristiriitaan Keskustapuolueen kanssa ja Paasion vähemmistöhallituksen muodostamiseen.

Rafael Paasion (1903-1980), kaksinkertaisen pääministerin, eduskunnan puhemiehen ja SDP:n pitkäaikaisen puheenjohtajan muistelmateos on korkean tason kuvaus 1960-luvun ja 1970-luvun politiikkamme sisäpiiriin ja sen keskeisimpiin tapahtumiin. Pääministerin ja hallituksenmuodostajan tehtäviä kuvatessaan Paasio välittää lukijalle osin salaisiin neuvottelumuistioihin ja pöytäkirjoihin perustuvaa tietoa, miten maatamme hallitaan ja mikä on hallitusten muodostamisessa presidentin kuuluisa ”runnaajan” rooli. Paasio kertoo puheenjohtajakautensa vuosia kestäneestä eheyttämis- ja rakentamistyöstä, jolla hän vain pieni tukijoitten joukko apunaan onnistui kokoamaan 1950-luvulla hajalle lyödyn sosiaalidemokraattisen liikkeen ja luomaan luottamukselliset suhteet Urho Kekkoseen ja Neuvostoliittoon, SDP:n hajaannusvuosien suuriin kompastuskiviin.

Rafael Paasio ja kehitys SDP:ssä
http://suomenhistoriaa.blogspot.com/2009/09/rafael-paasio-ja-kehitys-sdpssa.html

Tannerin vastaehdokas
http://suomenhistoriaa.blogspot.com/2009/12/tannerin-vastaehdokas.html

Rafael Paasio
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rafael_Paasio

Rafael Paasio, eduskunnan matrikkeli
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hx5000.sh?%7Bhnro%7D=911187&%7Bkieli%7D=su&%7Bhaku%7D=kaikki

DDR halusi demarit
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ddr-halusi-demarit

Tarja Halosen toiminta tunnustamiskomiteassa
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=112253

KGB valmisteli 1969 tietä Kalevi Sorsalle
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1604554

Lähdeaineisto:
Heikki Kymäläinen Kun aika on kypsä ISBN 951-30-39056-6

Ei kommentteja: