keskiviikko 19. toukokuuta 2010
Vuosi 1970 Urho Kekkosen päiväkirjassa
Beljakov saapuu
Vuosi alkoi kansainvälispoliittisesti synkissä merkeissä. Vietnamin sota näytti jälleen kerran laajenevan. Suomessa hallitus määräsi 23.2. OECD-suurlähettilään Ralph Enckellin kiertäväksi suurlähettilääksi. Eduskuntavaalit 15-16.3 muodostuivat yllätyksellisiksi. Äänioikeutettujen määrä oli kasvanut lähes 400 000 äänestysikärajan alentamisen myötä. Hallitusrintama menetti peräti 29 paikkaa. TPSL menetti kaikki 7 paikkaa. Vaalien suurvoittajaksi nousi Veikko Vennamon SMP, jonka ryhmä kasvoi yhdestä miehestä kahdeksantoistajäseniseksi. Kokoomus kasvatti paikkamääräänsä yhdellätoista. Vuoden 1969 lopulla Kekkonen oli saanut kyllikseen pääministeri Koiviston tavasta hoitaa Nordek-neuvotteluja. Koiviston asennoituminen tulehdutti hallituksen ilmapiiriä. Moskovan päällekäyvämmästä ahdistelusta huolimatta Kekkonen oli valmis myöntämään valtuudet allekirjoittaa Nordek-sopimus. Hallitus päätti 24.3. olla allekirjoittamatta sopimusta tässä vaiheessa. Päätös tulehdutti Kekkosen ja Koiviston välejä.
Karjalaisen hallitus syntyi vain kaksi päivää ennen kuin Kekkosen oli määrä lähteä valtiovierailulle Neuvostoliittoon. Vierailun edellä Neuvostoliitto vaihtoi suurlähettilästään Helsingissä. Kovalev kutsuttiin kotiin ja hänen tilalleen nimitettiin A.S. Beljakov. Eniten huolta vierailua valmisteltaessa oli virinnyt Neuvostoliiton yhä korostuneemmaksi käyvä vieroksuva suhtautuminen Suomen puolueettomuuspolitiikkaan. Kekkonen ei salannut lähipiiriltään, että hän oli aloittamassa uransa ehkä vaikeinta matkaa. Loppujen lopuksi vierailusta tuli eittämätön menestys. Presidentti oli pannut koko arvovaltansa peliin, ja se tehosi. Neuvostoliitto tunnusti loppukommunikeassa Suomen puolueettomuuspolitiikan samassa muodossa kuin vuosian 1958 ja 1960 ja YYA-sopimuksen voimassaoloa jatkettiin 20 vuodella.
Kekkonen oli sitä mieltä, että Suomen tulisi ottaa seuraava askel turvallisuuskonferenssiasiassa. Siihen rohkaisi myös 12.8. Neuvostoliiton ja Saksan liittotasavallan välillä allekirjoitettu sopimus asevoiman käytön kieltämisestä. Suomen hallitus suoritti myös toisen merkittävän avauksen aloittamalla Brysselissä keskustelut kaupallisista järjestelyistä EEC:n kanssa.
SKP.n vähemmistö ryhtyi Beljakovin tuella puuhaamaan yleislakkoa. Joulukuussa Tamminiemessä vieraili mitä suurimmassa salaisuudessa Neuvostoliiton ulkoministerin ensimmäinen sijainen V.V. Kuznetsov, jonka käynnin syyksi paljastui Beljakov ja tämän politikointi. Tuosta salaisesta vierailusta voidaan katsoa Beljakovin lähtölaskennan alkaneen.
Tammikuu
3.1. Karjalainen luonani. Sovittiin, että Jakobsonista ei valtiosihteeriä.
5.1. Stepanov luonani. Esitin hänelle suhtautumisemme Nordekiin.
7.1. Farafonov luonani. Esitti Moskovan kutsun saapua valtiovierailulle helmikuussa tai myöhemmin kesällä uudelleen.
9.1. Hyväriselle sanoin, että pidän Nordek-neuvottelujen siirtämistä suurena virheenä.
12.1. Levo Farafonovin luona ilmoittamassa, että voin lähteä viralliselle vierailulle helmikuussa.
14.1. Hallama sähkötti, että aamiaisella suurlähetystössä Shelepin piti lämminhenkisen puheen.
20.1. Aamiaisella luonani Hetemäki, seurana sekä Hämäläinen, Hautala ja Ahtola. Mukava tilaisuus.
26.1. Lähdin G.Korhosen ja Levon kanssa lomamatkalle Bahamasaarille.
Helmikuu
3.2. Stepanov kertoi, että Ahti sanonut Leskiselle ja Aitiolle, että jos Virolaisesta tulisi pääministeri, hän kieltäytyisi hallituksen jäsenyydestä.
16.2. Koivisto luonani aamiaisella. Nordekista.
18.2. Karjalainen kertoi, että Koivisto oli esitellyt 12.1. varaukset Nordekiin syntyneen vastoin hänen tahtoaan.
19.2. SKDL asettunut hallituksessa vastustamaan Nordekin allekirjoittamista.
20.2. Koivisto masentunut.
21.2. Loikkanen luonani tekemässä selkoa Kepun valtuuskunnan NL.n matkasta. Tapasivat Ponomarevin ja Beljakovin.
23.2. Koivisto ja Karjalainen luonani. Koivisto esitti, että valtioneuvosto päättäisi allekirjoittaa Nordek-sopimuksen.
Maaliskuu
5.3. Podgornyin ja Kosyginin välit eivät ole hyvät.
9.3. Palme ja Koivisto aamiaisella Nordekista. Palme oli huolissaan Ruotsin asemasta.
11.3. Leike, jossa kerrotaan Suslovin, Shelepinin ja Mazurovin laatineen syytekirjelmän Brezhneviä ja Kosyginia vastaan.
12.3. Stepanov luonani. Oli ollut Moskovassa. N-L on Nordek-asiassa hyvin päättäväisellä kannalla, valmis julkiseen esiintymiseen.
16.3. Sietämätön vaalitulos.
21.3. Stepanov pyrki luokseni ja saapui klo 19.00 Hän kertoi, että Moskovassa ollaan hyvin huolestuneita Suomen tilanteesta vaalien jälkeen.
26.3. Koivisto luonani pari päivää ennen eduskunnan avajaisia. Olin lähettänyt hänelle avajaispuheluonnokseni. Hänellä oli monia muutosehdotuksia. Hän pyysi, että jättäisin kokonaan Nordekia koskevan osan pois. Sanoin voivani jättää, mutta samalla jätän eronpyyntöni presidentin virasta. Hän luopui.
Huhtikuu
3.4. Presidentin esittely. Nimitin Jyrängin kansliapäälliköksi 1.5. lähtien. Koivisto jätti hallituksen eronpyynnön.
10.4. Kalle Kaihari kirjoitti kirjeen ja oli mustasukkainen, kun ei päässyt hiihtoretkelle. Saatana. Kirjoitin suorat sanat!
13.4. Stepanov luonani. Oli kutsuttu Moskovaan, jossa ovat huolestuneita.
22.4. Puhe Lenin-juhlassa. Sain Lenin-mitalin, joka Neuvostoliiton Korkein Neuvosto Puhemiehistö oli päättänyt antaa.
25.4. Loikkanen kertoi, että neuvottelussa Virolainen, Vennamo, Tarjanne, Jansson oli keskusteltu keskustan yhteistyöstä. Vennamo halukas hallitukseen.
26.4. KKO:n presidentti Hannikainen puheillani yllytysprosesseissa. Kertoi, että asia on loppuvaiheissa. Minä kerroin, että olen päättänyt armahtaa kaikki tuomitut.
Toukokuu
3.5. Karjalainen keskustellut Vennamon kanssa. Syyksi eroonsa maalaisliitosta oli Vennamo esittänyt Sukselaisen, hän niin kiero, että ette sitä oivalla. Vennamo vaatii valtionvarainministerin paikkaa.
5.5. Paasio tiedusteli, että miten on Karjalaisen laita Suomen Pankissa, kun Koivisto nyt palaa pankkiin. Mielestäni sen voisi tehdä Karjalainenkin.
6.5. Kovaleville parasta olisi nykyinen hallituspohja, mutta Kepu ei siihen suostu.
7.5.Niinikoski-niminen Kepun kansanedustaja Oulun läänistä pitää kokouksia ympäri maata.
9.5. Luonani Karjalainen, Aitio, Leskinen. Kyse hallituksesta. Kepu ei mene Rihtniemen hallitukseen. Leskinen ja Aitio: vasemmiston yhteinen hallitus ei suotava.
11.5. Stepanov luonani. Suositteli minulle, että poliittinen hallitus olisi muodostettava. Se on Moskovan kanta.
13.5. Rihtniemi luonani. Kertoi, että Kepu vastannut kieltävästi. Ei ole pohjaa enemmistöhallitukselle.
14.5. Kutsuin Leskisen luokseni. Oliko hänellä parempaa pääministeriehdokasta kuin Teuvo Aura. Sovittiin, että Aura muodostaa hallituksen, mikä nimitetään vielä tänä iltana.
19.5. Stepanov luonani. Esitti Moskovan käsityksen, että hallitus väliaikainen. Tuli puhetta nk. Auran hallituksesta. Miksi Aura, joka on mitätön ja poliittisesti joutava mies? Selostin syyt. Leskinen? Sanoin uskovani, että Leskinen pysyy kuivissa.
Kesäkuu
2.6. Stepanov luonani. Kerroin hänelle suostumuksestani matkustaa USA:han 23.7. jos Nixon kutsuu. Hän piti tätä pahana juttuna Vietnamin sodan takia.
4.6. Kovalev luonani. Esitti, että saapuisin Moskovaan 16.7. Suostuin.
5.6. Koivisto luonani. Kertoi, että Drakeneista neuvoteltaessa hän esitti Palmelle, että Suomi ostaa Drakeneita samoilla ehdoilla kuin Ruotsi on myynyt Tanskalle.
6.6. Kepun puoluekokous Mikkelissä. Oikeiston esiinmarssi.
18.6. Uudessakaupungissa Saab-Valmet autotehtaan vihkiäiset, josta menin Kultarantaan.
27.6. Vilkuna oli saanut tietoja SKP:n kannanotoista hallitusasiassa. Saarinen-Sinisalo: Neuvostoliitto vastustaa Vennamon mukaantuloa hallitukseen.
30.6. Gallup osoittaa, että kokoomuksen, SMP:n ja sd:n kannatus kasvanut vaaleista lähtien. Kepun ja SKDL:n laskenut. SMP ja kok! Kyllä tämä kansa Paasikiven sanojen mukaan on saatanan tyhmää. Jos tämä jatkuu. Tsekkoslovakia on edessä, jolleivät ihmiset järkiinny.
Heinäkuu
2.7. Toivo Antikainen murhattiin Stalinin toimesta. Hän lähti lentokoneella Petroskoista Moskovaan. Tiesi lähtiessään kohtalonsa. Virallisesti ilmoitettiin Antikaisen kuolleen lento-onnettomuudessa. Liiaksi kansallismielinen.
6.7. Illalla tuli tieto Kepun torjuvasta päätöksestä, ei ilman SMP:tä.
7.7. Virolainen soitti. Haukuin hänet. Kepu voi mennä hallitukseen ilman Vennamoa.
8.7. Beljakov jätti valtakirjansa.
13.7. Luonani päivällisellä Beljakov ja Stepanov. Viritin keskustelua YYA-sopimuksesta ja kommunikeasta.
15.7. Auran hallitus sai eron ja Karjalaisen hallitus nimitettiin. Karjalainen kertoi, että Beljakov oli hänen luonaan.
17.7. Lähtö Neuvostoliittoon.
19.7. Kievistä illalla Moskovaan. Kuulin Hyväriseltä, että vaikka puolueettomuutta koskeva kohta otettiin mukisematta, niin Belohvostikov yhä vastusti selvää sanontaa integraatiosta ja vaati uutta kohtaa yhteistyöhön.
20.7. On käynyt selväksi, että Mid:in (Ulkoministeriö) miehet vastustivat puolueettomuuskohtaa, taisi olla Zamjatin pahin. Piti mennä korkeimmalle tasolle asti Beljakovin avulla ennen kuin laukesi meidän eduksemme.
22.7. Matka USA:han alkoi.
28.7. Paluu USA:sta.
Elokuu
1.8. Farafonov luonani kyselemässä turvakokousajattelun kehittymisestä. Sanoi olevansa hyvin tyytyväinen puheeseeni.
8.8. Aselepo alkoi 7-8. päivän välisenä yönä Israelin ja YAT:n välisellä rajalla.
11.8 Rapukestit: Hallamat, Töttermannit, Seppälät, Jakobsonit, Sakselat, Hyvärinen, Seveliukset, Taneli.
24.8. Leskinen tunnustaa Hbl:n haastattelussa nousseensa ulkoministeriksi presidentin tahdosta ja saaneensa vasta sen jälkeen oman puolueensa tuen taakseen.
Syyskuu
1.9. Beljakov luonani. Kertoi, että Mihail Aleksejevitsch saapuu syntymäpäivilleni.
3.9. Syntmäpäiväni oli 3.9.1900.
13-14.9. Leikkeitä, joissa kiistellään Kekkosen oikeuslaitosta tuulettaneesta haastattelusta.
25.9. Arvo Aalto: Palkkaratkaisuissa ei puolue saa hyväksyä kompromisseja, on oltava valmis kutsumaan miehet pois hallituksesta.
28.9. Sain selostuksen SKP:n kovan linjan neuvotteluista Moskovassa.
29.9. Saarinen: nykyinen hallituskoalitio pidettävä koossa niin kauan, että SMP voidaan hajottaa sisältä käsin.
Lokakuu
1.10. Kun Virolainen oli marraskuun alussa luonani hän kertoi, että Nestori Kaasalainen vaatii, että hänet on nimitettävä Alkon pääjohtajaksi. Sanoin, onko se tullut hulluksi.
6.10. YYA-sopimuksen jatkaminen eduskunnassa. Hyväksyttiin yksimielisesti.
8.10. SKP:n linja tullut jyrkemmäksi kuin XIV puoluekokous edellytti.
12.10. Pravda: Suomen vakauttamispolitiikka on kasvattanut suurpääoman asemia ja valtaa: ”Suomen työväenluokan keskuudessa kasvaa käsitys, että heidän etunsa ovat uhattuina, Työväenluokka siirtyy puolustusasetelmista hyökkäykseen pääomaa vastaan saadakseen oikeudenmukaiset vaatimuksensa toteutetuiksi.”
16.10. Stepanov aamiaisella. Sanoi, että SKP:n sisäiset riidat tulevat merkitsemään sitä, että puolue menettää kannatustaan vaali vaalilta.
20.10. Izvestija korostaa Suomen ja NL:n välisen YYA-sopimuksen sotilaallista merkitystä.
23.10 Puheeni YK:ssa.
Marraskuu
4.11. Karjalainen kertoi, että kun hän oli kysyi Stepanovilta, kenen kanssa SKP:ssa on neuvoteltava, hän vastasi Saarisen.
9.11. de Gaulle kuoli.
11.11. Lähdin Falcon-koneella Pariisiin de Gaullen siunaustilaisuuteen.
16.11. Vladimirov luonani. sanoi, että Beljakovin tehtävä on edustaa Neuvostoliittoa Suomessa.
24.11. Suomi antoi laajojen neuvottelujen jälkeen 35 maalle muistion, jolla pyrittiin turvallisuuskonferenssia valmistelevien multilateraalisten konsultaatioiden käynnistämiseen Helsingissä suurlähettilästasolla.
Joulukuu
2.12. Kutsuin Vladimirovin luokseni ja selostin hänelle maan poliittista asemaa. Jos SKP ja nimenomaan Sinisalon siipi jatkaa nykyistä ärsyttävää politiikkansa, se voimistaa sd:n ja kepun oikeistovoimia.
7.12. Vladimirov oli avoimesti kertonut Vilkunalle, että Beljakov on Sinisalon linjan takana, ei ole selvillä oloista maassa. Oli hyvä, että Stepanov lähti pois, oli liiaksi samoilla linjoilla kuin Beljakov.
9.12. Leskinen luonani. Oli eilen keskustellut Vladimirovin kanssa.
15.12. NL.n 1. varaulkoministeri V.V. Kuznetsov , Skandinaavisen osaston päällikkö Belohostikov ja Beljakov luonani. Kuznetsov oli tullut päivällä. Lyhyt päivällinen ja 3,5 tunnin keskustelu. Hänet oli varta vasten lähetetty vakuuttamaan minulle, että NL:n politiikka Suomen suhteen ei ole muuttunut. Oletan, että käynnin syynä olivat Beljakovin puheet ja sotkeutuminen SKP:n asioihin. Lähtee pois 16.12.
17.12. Beljakov luonani. Ilmoitti, että NL:n hallitus on päättänyt kutsua Karjalaisen vierailulle Moskovaan ensi huhtikuussa.
27.12. Vladimirov jäänee pitkäksi aikaa Suomeen. Siinä on meillä hyvä avustaja.
30.12. Beljakov pyynnöstään luonani.
Lähdeaineisto: Juhani Suomi Urho Kekkosen päiväkirjat 3 ISBN 951-1-18858-5
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti