maanantai 11. tammikuuta 2010
Vuosi 1963 Urho Kekkosen päiväkirjassa
Idästä kantautuvat viestit osoittivat, miten vaikeaan välikäteen Suomi olisi saattanut joutunut ilman de Gaullea. Neuvostoliiton johtavat tiedotusvälineet varoittivat toistuvasti jyrkkään sävyyn kaikenlaisesta kytkeytymisestä EEC:hen ja korostivat sen merkitsevän muun muassa puolueettomuudesta luopumista, siirtymistä NATO:n puolelle sekä liittoutumista SLT:n kanssa. Kekkosen vierailut länteen alkoivat vähitellen kantaa satoa selventäessään epäluuloisille tarkkailijoille Suomen poliittista asemaa ja siihen liittyviä kysymyksiä.
Samaan aikaan Kekkonen joutui puolustamaan hallitusta neuvostoliittolaisten suuntaan, jotka painostivat pudottamaan kokoomuksen hallituksesta.
Tammikuu
1.1. Olen valmis yhteistyöhön vaikka pirun kanssa, jos se ottaa huomioon meidän ulkopoliittiset etumme, ja torjun vaikka enkelin kanssa, jos ei. Kyllä Leskisen kanssa uskaltaisi olla samassa hallituksessa. Uudenvuodenpuhe. Hiihdin 12 km =55 km.
5.1. Tampereella saunassa ja ”Täällä Pohjan tähden alla” I osa. Erkki Lindfors ja Poika Tuominen kertovat, että sos.dem. puoluekokouksessa vanha linja jatkuu siten, että Väinö Leskinen pitää ohjat käsissään, mutta Paasiosta tehdään puheenjohtaja.
9.1. Arvo Korsimo tavannut Kotovin. Hrustshevilla ehdoton arvovalta ML:ssä. Kotov pitää skogilaisten asemaa huonona.
12.1. Minulla Linnassa neuvottelu, jossa oli Karjalainen, Karttunen, Merikoski ja vuorineuvoksia. Kyseessä metsäteollisuuden 5-vuotisohjelma idän kaupassa.
19.1. Vladimirov väittänyt, että Nato lähettää vakoilijoitaan Neuvostoliittoon Suomen kautta. Sos.dem. puolue on voimistanut yhteistyötään länteen. Silvola on mainittu ja Sukselaista pitävät silmällä.
22.1. Karjalainen kertoi taas kuulleensa, maalaisliitto neuvottelisi parastaikaa leskisläisten kanssa. Tavoitteena kolmen suuren hallitus. Neuvostoliittolaisella taholla väitetään, että neuvotteluja todella käydään.
24.1. TUL:n miehet luonani.
Helmikuu
1.2. Eduskunta valitsi puhemiehistön: Kleemola, Aitio, Saukkonen. Matti kertoi, että sos.dem. ja kokoomuksen Ilaskivi olivat tehneet työtä Fagerholmin puolesta. Fagerholmia äänesti 55.
7.2. Välikysymysäänestys. Maalaisliitto äänesti omaa ponttaa vastaan. Sukselainen pelasi rumaa peliä.
8.2. Eeli Erkkilä erosi omasta pyynnöstään valtioneuvoston jäsenyydestä Niilo Ryhtä tilalle.
11.2. Tänään liikennelakkolaisten mielenosoitus. Kommunistikokouksessa välihuuto: ”Lähettäkää sana Hrustsehville, että lopettaa leikittelyn Suomen työläisillä”.
20.2. Ahti lähti Neuvostoliittoon valtiovierailulle (viralliselle pääministerivierailulle).
26.2. Saukkonen luonani. Kertoi, että Hetemäki jatkuvasti toimii hallitusta vastaan.
Maaliskuu
2.3. Saunassa Eino S. Repo, joka kertoi että Väinö Leskinen oli kertonut, että kahden vuoden kuluttua Suomessa kansalaissota.
5.3. Zaharov luonani. Suomi neuvottelee aseostoista Englannin kanssa ja Neuvostoliitto tuntee sen vuoksi olevansa loukattu.
8.3. Vapaamielisten porvaristo (vrt. aiemmat hallituskaavailut) olisi Teuvo Aura (missäs paska jos ei rattaissa), Nykopp, Kivekäs, Hetemäki, Valdemar Jensen. Joo!
14.3. Torsten Nilsson= Ruotsin ulkoministeri, saapui vierailulle Suomeen. Nilsson toteaa Ruotsin seuraavan tarkoin ja myötätunnolla Suomen omaksumaa ulkopoliittista suuntausta.
15.3. Torsten Nilsson luonani. Kerroin, että NL tahtoo hyviä suhteita Skandinavian kanssa.
18.3. Gunnar Korhonen kertonut, että Leskinen, Pitsinki ja Lindblom kertoneet, että Maakansan artikkelin jälkeen ei sovintoa Maalaisliiton kanssa tehdä. He tulevat tekemään sovinnon kommunistien kanssa ja hankkimaan poliittisen liittoutuman avulla kommunistien kanssa itselleen ulkopoliittisen toimintakelpoisuuden.
19.3. Ahti kertoi tavanneensa Voroninin. SDP koettanut saada epätoivon vimmalla yhteyksiä kommunisteihin ja NL:n suurlähetystön miehiin. Ei tule mitään muutosta.
25.3. Vilkuna ollut Zaharovin luona. Zaharov esitti huolestumsiensa sen johdosta, että on puhuttu Eero A. Wuoren valinnasta puheenjohtajaksi leskisläisten suostumuksella.
Huhtikuu
5.4. Aamiainen A.N. Kosyginille.
6.4. Illalla oli NL:n suurlähetystössä vastaanotto. Sen jälkeen Kosygin, Zaharov, Orlov ja Semitshastnov olivat saunassa. Ahti ja Mattila.
10.4. Illalla Kosyginin illallinen NL:n suurlähetystössä. Kosygin vakuutti, että henkilökohtaisesti nautin Hrustsehvin, hallituksen ja politbyron täyttä luottamusta ja toivoi menestystä rauhanpolitiikaani.
16.4. Kun Leskinen oli mennyt Kanarian saarille yhdessä Auran ym. kanssa, niin NL olisi lähettänyt oman miehensä Leskistä varjostamaan.
29.4. Kirjoitin kirjeen US:n päätoimittaja Petäjäniemelle ja pahoittelin, että hän Unkarin matkaani koskevassa artikkelissaan oli tahallaan loukannut minua.
30.4. Luonani Simonen. Kertoi, että Skog on valtuutettu käymään sovintoneuvotteluja.
Toukokuu
5.5. Lähdin valtiovierailulle Jugoslaviaan ja yksityiskäynnille Unkariin.
11.5. Kadar vaikutti todella miellyttävältä ja järkevältä mieheltä.
21.5. USA:n uusi suurlähettiläs Rowan jätti valuuskirjeensä. Toi Kennedyn terveiset ja vakuutti ymmärtämystä.
23.5. Tanner piti ”jäähyväispuheensa” Tampereella. Vanhan miehen voimatonta ärinää, ei edes ärjyntää.
27.5. Timesin mies luonani. Kyseli omasta aloitteestaan Pohjolan ydinaseettomuudesta.
Kesäkuu
4.6. Olin NL:n suurlähetystössä illallisella. Zaharov kiitti Maakansan ”maaliskuun manifestia”.
9.6. TUL:n liittojuhlan päänäytöksessä.
13.6 Zaharov luonani.
15.6. Paasio valittiin sos.dem.puolueen puheenjohtajaksi.
17.6. Bourgiba lähti aamulla. A-M.Snellman herra Voroninin luona illallisella. Voronin kiinnostunut SDP:n puoluekokouksesta.
24.6. Kotov päivällisillä.
Heinäkuu
3.7. Helsinkiin. Otin vastaan Eestin presidentin Muuriseppin, joka kutsui minua käynnille Eestiin.
27.7. Haapajärven maatalousnäyttelyssä.
29.7. Zaharov luonani esittämässä Moskovan kannan Aavin ja Teikon vakoilujutussa. Aav julistettu vangituksi.
Elokuu
7.8.Neuvottelu Macmillanin kanssa.
8.8. Aamulla taas neuvottelu Macmillanin kanssa (kahden kesken)
20.8. Päivällisillä Harjattulassa Arvosen luona. Rankka päivällinen Zaharov, Karjalainen, Kuuskoski, Korsimo, prof. Brummer, R.Raade, rva Irja Ketonen, Kestilä, Leinonen. Siinä ne olivat.
27.8. Patolishev luonani saunassa.
29.8.Klimovin juttu. Klimov esittänyt amerikkalaisille luettelon NL:n palveluksessa olevista suomalaisista. Siinä on nimet: Simonen, Skog, Erik Gabrielsson, Urho Kekkonen.
31.8. Karjalaisen hallitus jätti eronpyynnön.
Syyskuu
3.9. Nyerere luonani. Hän kertoi minulle laajasti Afrikan asioista.
5.9. Puheeni L.B. Johnsonille.
7.9. Neuvottelut L.B.Johsonin kanssa.
11.9. Kyllä minulla on saatanan huono onni, kun politiikkaani vastassa on ollut vanhan jääräpään katkeruus (Tanner), nuoren miehen uhkapelurimaisuus ja boheemisuus (Leskinen) sekä fanatismi (Pitsinkin). Lindblom on sen sijaan mies, joka syö makupalan kenen kädestä tahansa.
26.9. Sukselainen arvosteli budjetin lähetekeskustelussa hallitusta ja Karjalaista, nimeä sanomatta.
Lokakuu
3.10. Karjalaisella oli ollut keskustelu Erkki Lindforsin kanssa, joka kieltäytyi tulemasta hallitukseen. Hänet erotetaan sd.puolueesta eikä hän voi auttaa Paasiota.
8.10. Vilkuna oli ollut Zaharovin luona aamiaisella.
9.10. Fagerholm luonani.
14.10. Vilkuna aamaisiella Zaharovin luona. Zaharov oli ilmeisesti mieluummin ollut virkamieshallitusta suosivalla kannalla.
24.10. Fagerholm kertoi minulle sovintoneuvotteluista. Hän oli optimistinen.
31.10. Vilkuna ollut aamiaisella Zaharovin luona. Keskusteltu uudesta hallituksesta. Zaharov oli ollut mitä epäluuloisin kokoomusta kohtaan.
Marraskuu
5.11. Aavin juttu tullut US:n kautta julkisuuteen. Zaharov oli sanonut Matille: panitteko merkille, että Aavin jutun kertoi ensiksi kokoomuspuolueen pää-äänenkannattaja Uusi Suomi!
7.11. Olin NL:n suurlähetystössä vallankumouspäivän vastaanotolla. Zaharov puhui hyvin jyrkässä äänilajissa Uudesta Suomesta.
8.11. Korsimo oli syönyt aamiaista Voroninin kanssa. Miksi ei tullut virkamieshallitusta? Miksi Ahti K. jatkaa pääministerinä? Onko UK pakottanut hänet? Onko A.K. vahva mies?
16.11. Zaharov luonani.
21.11. Matti ollut Zaharovin mukana Kajaanissa. Zaharov kertonut, että Sukselainen ottanut osaa virolaisen emigranttijärjestön kokoukseen Tukholmassa. Uutinen ja valokuva ollut Eesti Päeväleht-nimisessä julkaiussa.
22.11. Rva Snellman soitti ja kertoi, että presidentti Kennedy on Dallasissa joutunut murhayrityksen kohteeksi. Järkyttävä mieletön teko.
25.11. Illalla filmiesityksessä NL:n suurlähetystössä. Zaharov kertoi, että metsästys tapahtuu armeijan metsästysmailla 140 km pohjoiseen Moskovasta Kalininin alueella.
29.11. Lähdin Neuvostoliittoon. Autolla Vainikkalaan.
30.11. Tulo Moskovaan. Aamulla Hrustshev, Brezhnev,Kosygin, Gromyko.
Joulukuu
1.12. Varsinainen metsästyspäivä.
2.12. Aamulla käveltiin Zavidovossa.
3.12. Katsoimme elokuvat atomiräjäytys 1953 ja mannertenvälisen ohjuksen torjuntaohjus 1961.
13.12. Valtionvarainministeri Osmo P. Karttunen pyysi eroa valtioneuvoston jäsenyydestä ja sai. Rowan kävi luonani kyselemässä, mitä olin keskustellut Hrustshevin kanssa.
17.12. Hallitus jätti eronpyynnön.
18.12. Kutsuin luokseni Reino R.Lehdon ja pyysin häntä muodostamaan hallituksen.
20.12. Vilkuna oli ollut lounallaa Zaharovin kanssa.
31.12. Zaharov luonani. Toi Hrustshevin lahjana filmin metsästyksestä Zavidovossa.
Lähdeaineisto:
Juhani Suomi: Urho Kekkosen päiväkirjat 2 63-68 ISBN 951-1-18174-2
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti